Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szanyi: nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány kiválása

Szanyi Tibor szerint az MSZP-t nem rendítené meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleges kiválása a pártból.

Az MSZP elnökségi tagja erről a szombaton, más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt, kérdésekre válaszolva.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pénteken azt közölte, új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítés". Szanyi Tibor azt mondta, hogy az MSZP nem foglalkozik ultimátumokkal, márpedig szerinte minden annak tekinthető, ami azzal egyenértékű, hogy "ha nem fogadják el az én véleményemet, akkor én kilépek". Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is nyitottak minden "építő jellegű javaslatra" az alapszabály, illetve a program - jelenleg is zajló - egyeztetései során.

Korábban Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a szocialista pártot, amely egy "másfél évszázados baloldali törzsfejlődés" során nyerte el mai, "mélyen a társadalomban gyökeredző" formáját - mondta Szanyi Tibor.

A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazásra kitérve azt mondta, a volt kormányfőnek biztosan sikerül majd összegyűjtenie a voksolás megtartásához szükséges háromezer aláírást. Az MSZP korábbi elnöke hat kérdésről tartana pártszavazást, egyebek mellett arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani a párt tisztségviselőit, valamint arról, hogy legyen-e jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük a vezetőknek.

Szanyi Tibor időszerűtlen álkérdéseknek nevezte ezeket a felvetéseket, szerinte ugyanis pártszavazást csak ennél "átgondoltabb" esetekben lenne szabad tartani. Hozzátette: ilyen voksolásra legutóbb 2008 tavaszán került sor, amikor a párt tagjai a kormány reformjainak folytatásáról dönthettek.

Olvasóink írták

 • 6. dorombolok 2011. május 08. 15:16
  „A baloldalnak nem kell 1 zászló alatt felvonulni , mint a jobboldalnak ahol a kereszténydemokraták meg sem merik magukat a választásokon próbálni.A jobbikot nem sorolom a jobboldalra, maguk sem tudják hol a helyük.”
 • 5. rommel 2011. május 08. 11:59
  „ÉVA : LEJÁRT A MUNKAIDŐD !
  MEHETSZ FŐZNI !
  AZ MSZP NEM FIZET TÚLÓRÁT !?!?!?”
 • 4. Eva- 2011. május 08. 08:17
  „Kinek s mi?

  :) :) :)”
 • 3. SC 2011. május 07. 19:00
  „Mondom,hogy jobb lenne!:-)))”
 • 2. Eva- 2011. május 07. 16:10
  „dehogy lenne jobb!

  Pártszavazást egyébként meg kéne tenni, mert annak nyomán már nem lehetne utódpártozni senkinek.

  Ez a hőbölgőket vereség helyzetbe hozná!
  Ez pedig nyereség lenne mindenkinek.

  GyF kérdései:
  "A kérdések:

  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa az országos elnökség tagjaira, a megyei (fővárosi), a választókerületi és a helyi szervezetek, valamint a Választmány vezetőire az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú, párton belüli jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat alkosson?
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett tagjainak, valamint az ilyen pozícióra pályázó jelöltjeinek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson?
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa a párt gazdálkodására a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot és nagyobb átláthatóságot biztosító szabályokat alkosson?
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt tagja megyei (fővárosi) és országos szinten összesen csak egy választott párttisztséget (testületi tagságot) tölthessen be?
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt elnökét a párt tagsága közvetlenül válassza meg?
  Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt megyei (fővárosi) szervezeteinek (területi szövetségeinek) elnökét a szervezet tagsága közvetlenül válassza meg?
  "Két évig voltam az MSZP elnöke. A párt támogatásával vagy öt évig miniszterelnök. Ez a tény, az ebből eredő személyes felelősség nem engedi meg, hogy csak úgy becsapjam az MSZP ajtaját magam mögött. Akkor sem, ha sokan vannak körülöttem, akik erre kapacitáltak, akik nem hisznek vállalkozásunk lehetséges sikerében. Igen, úgy vélem, hogy kell még adni egy esélyt az MSZP-nek. Nem beletörődni, hogy ismét azok hangja legyen az erősebb, akik a Fidesz kormányzás veszélyeire, az időszerűtlenségre hivatkozva éppen úgy megtorpedózzák a változásokat, ahogy az elmúlt sok-sok évben mindig megtették.

  Mindig van indok arra, hogy minden maradjon a régiben. Most is sok vezető érvel amellett, hogy kísérletünk csak arra jó, hogy megbontsa a pártegységet, hogy önmagunkkal foglalkozzunk ilyen politikailag ,,vérzivataros" időkben.

  Mi nem így gondolkodunk. Szerintünk átalakítási programunk új pártegységet teremt. Ennek az új egységnek politikai nyitottságon, modern, demokratikus balközép orientáción, erkölcsi feddhetetlenségen és megerősített belső demokrácián kell nyugodnia. Igen, ezek lehetnek egy megújított párt fundamentumai.

  csak a tiszta forrás miatt!”
 • 1. SC 2011. május 07. 15:51
  „És az mszp kiválása sem furcsán nyerencet...:-)))
  De a legjobb lenne,ha mindkettő eltűnne!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karámból kiszabadult lovakat tereltek a rendőrök Komlón

Kiszabadult tizenöt ló egy karámból péntek éjjel Komlón, az állatok visszaterelésében rendőrök is… Tovább olvasom