Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szanyi: kizárt a pártszakadás

Szanyi Tibor kizártnak tartja, hogy az MSZP jövő szombati kongresszusán, vagy azután pártszakadás történjen.

A szocialista párt elnökségi tagja fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre szivárogtatta ki. Szanyi Tibor szombati sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a június 18-i kongresszus előtt nyilvánosságra kerülő véleménykülönbségek ellenére "iszonyat nagyot nézne", ha a pártszakadásnak akár csak a veszélye is fennállna. Kifejtette: sok párttaggal találkozik, és ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ki menne át közülük a Demokrata Pártba, "az lényegében nulla".

(A Magyar Nemzet május elején számolt be arról, hogy már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő ezt megelőzően arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítés".) Azzal kapcsolatban, hogy a pártszakadás az MSZP programtanácsának legutóbbi ülésén is szóba került, Szanyi Tibor azt mondta: attól, hogy egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó, döntően társadalomtudósokból álló testület ülésén különböző forgatókönyveket tárgyalnak meg, ez elég messze van a párttagság nagy részének véleményétől.

A Gyurcsány Ferenc esetleges távozását firtató kérdésre megismételte: ahogy a korábban "nagyágyúként" kezelt Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor és Szili Katalin kiválása sem rendítette meg az MSZP-t, véleménye szerint "bármely jeles személyiség" mostani kilépésének sem lenne ilyen következménye. Az MTI kérdésére Szanyi Tibor megerősítette azt a Facebookon a napokban ismertetett álláspontját, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Mint mondta, az elmúlt években annyi "torz vélemény" jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott "iránymutatást adni" arról: a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében.

"Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni" - fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben "ennek közelében sincs a valós helyzet".

Olvasóink írták

 • 3. rommel 2011. június 12. 11:52
  „TIBI!
  NE HÜLYÉSKEDJ !
  SZAKADÁS LESZ , ÉS KÉSZ !”
 • 2. vienna 2011. június 11. 16:18
  „Kizárt a gázáremelés.
  Lassan mondom, hogy mindenki értse :)”
 • 1. janika 2011. június 11. 15:22
  „Mitől szakadnának meg? Talán a munkától? A nyálveréstől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását 80 éve rendezték

Nyolcvan éve, 1931. június 13-án rendezték a Szegedi Szabadtéri Játékok első előadását, a budapesti… Tovább olvasom