Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Számtalanféle kenyér sül Szegeden

Hogy meg tudjuk mondani, Szegeden hányfajta kenyeret lehet kapni, ahhoz a pékektől kell kérdezősködni – de a pékek sem tudják. Kísérleteznek a pékségek, kenyerek jönnek-mennek, van termék, ami egy hónapig él – és van, ami kapható, mióta világ a világ. Azaz: amióta kenyér a kenyér.
Mindennapi kenyerünk – többféle formában Fotó: Frank Yvette
Az egyik nagy szegedi sütőipari cég legalább harmincféle kenyeret állít elő. Ez első hallásra szép mennyiség, s második hallásra is, de a vezető azt mondja: ne írjuk le az üzem nevét, annyira elkeserítőnek tartja a magyar sütőipar helyzetét, hogy nem kíván szerepelni – augusztus huszadika kapcsán pláne. Ha a pékek nem tudják tovább emelni az árakat, be kell csukniuk, és előbb-utóbb oda jutunk: Szlovákiából, Lengyelországból hozzák be majd a multik sztrádán, kamionszámra a tartósítószerekkel kezelt kenyeret.

De most még itt van ez a harmincféle kenyér, csak az említett cég választékából – közülük az emberek leginkább a fehér kenyeret keresik. Kapható továbbá félbarna, rozskenyér, magvas kenyér – s az utóbbi kategórián belül szezám-, len-, napraforgómagos –, illetőleg zabpelyhes, kukoricás, burgonyás is. – Gyártottunk hagymás kenyeret is, kevés volt iránta a kereslet, abbahagytuk – mondja a vezető. Én emlékszem arra a kenyérre, finom volt, de arra is emlékszem: jóformán csak véletlenül vettem meg, nem tudtam róla, hogy létezik. Talán a reklámon kellett volna javítani?

A kenyerek nemcsak tartalom szerint különböznek, hanem forma szerint
Az ötkilós nyomában

Balázs András tápéi pékségében sokáig öt-, sőt nyolckilós kenyeret is sütöttek. Ma már nem sütnek. – Nemcsak nálam, az egész megyében sem – mondja a pékség tulajdonosa. S azért nem, mert az ekkora kenyér sütésére alkalmas kemencéket ma már sorra lebontották. Háromkilós kenyeret azonban máig előállít a tápéi pékség, és Dorozsmán is készül ilyen.  
is. A cipó kerek, a vekni hosszúkás. Egyesek szerint a cipó az nem is kenyér – a cipó az cipó. Vannak továbbá szeletelt, csomagolt, összetételükben a többitől nem különböző kenyerek is – ki dönti el, önálló vagy nem önálló termékek? Nyilván a vásárló dönti el, amikor – például – kategorikusan egy kiló szeletelt, csomagolt kenyeret kér, s nem hajlandó megvenni az ugyanolyat szeleteletlenül. Vagy csak végszükségben veszi meg a szeleteltet, ha zárás előtt érkezett a boltba, és a szeleteletlen addigra elfogyott. Vagy – lévén globalizált konzumvevő – teljesen mindegy neki.

Balázs András legendás tápéi, az ötvenes évek óta működő pékségében közel húszféle kenyér készül, köztük tönkölybúzakenyér – ami nagyon fehérjedús –, illetőleg fekete is. Utóbbi receptje Németországból származik; túl azon, hogy fekete, ötféle magot tartalmaz, továbbá burgonyát. Nagyon egészséges.

A Favorit Pékség terméklistájáért föl sem kell hívnom az üzletet: a pékség honlapjáról nézem le.

Először azt hiszem, itt végre egyértelmű a helyzet, csupán meg kell számolni, hány kenyeret tüntet föl a lista. Aztán kiderül: a tizenegy terméket tartalmazó alaplistához csatlakozik még háromféle, szeletelt, csomagolt kenyér, s kétféle magvas kenyér is – köztük a hatmagos cipó. Mikor fölhívom a pékséget, az is kiderül: akad termék a honlapon, amit már nem gyártanak, és akad, amit még nem tartalmaz a lista, mert csak nemrég vezették be. – Ilyen például a svájci köményes rozskenyér, eredeti recept alapján és az úgynevezett wellnesskenyér – mondja Kesztl József technológus.

Már cukorbetegek és fogyni kívánók részére is készül Szegeden kenyér: a Gabonatermesztő Kutató Kht. laboratóriumvezetője, Ács Péterné és munkatársai által kikísérletezett különleges lisztkeverékből, a Bajor pékségben. E termékeket magyar és európai szabadalom védi – tudjuk meg Varga Lászlótól, a termékeket forgalmazó cég vezetőjétől. Nehéz elképzelni, amit a bevezetőben említett, nagy szegedi cég vezetője mond: eljöhet az az idő, mikor az említettek helyett szlovák, lengyel tartós kenyereket eszünk majd. Lehet, hogy nem jön el ez az idő – de a puszta lehetőségébe is beleborzongunk.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom