Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Számos szakra emelt szinten van csak esély

Folytatás az 1. oldalról.

Ismeri az új rendszert?

Mennyire érzi magát felkészültnek a kétszintű érettségi rendszerével kapcsolatban? Az összes megkérdezett 23 százaléka úgy nyilatkozott, érzi és ismeri is a rendszert; 64 százalék ismeri, de – saját bevallása szerint – még vannak hiányosságai, 11 százalékuknak sok hiányossága van, 1 százalék pedig még mindig nem ismeri a rendszert. A továbbtanulásért felelős tanárok 38 százalékban ismerik jól a rendszert, 56 százalékuknál előfordulnak hiányosságok. Kiderült az is, a vidéken élő és dolgozó tanárok valamivel jobban ismerik a rendszert: 24 százalékuknál nem fordulnak elő hiányosságok, míg ez az adat a budapestieknél 19 százalék.

Felkészítő tanfolyamok

Van az iskolájában belső szervezésű, a tanítási órákon kívül működtetett emelt szintű érettségire előkészítő? Ez is érdekes összehasonlítás, hiszen a megyei középiskolák többsége nemhogy működtet előkészítőt, hanem a diákok számára – az ő érdekükben – kötelezővé is teszi a részvételt. A felmérés szerint az iskolák 60 százalékában működik belső szervezésű érettségi előkészítő az országban, egyharmaduknál nincs ilyen, 10 százalékuk pedig nem tudott a kérdésre válaszolni. Az iskolák 68 százalékában van matematika-előkészítő, 63-ban történelem, 60-ban magyar nyelv és irodalom, 54-ben angol, 41-ben német, 33-ban informatika, 32-ben biológia, 22-ben fizika, 18-ban földrajz, 14–15-ben kémia és közgazdaságtan, 4-ben pedig más idegen nyelv.

Továbbtanulás az EU-ban

Mennyire tájékozott a diákok továbbtanulási lehetőségeiről az Európai Unióban? A kérdésre az összes megkérdezett mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tisztában van a lehetőségekkel, 74 százaléka részben tájékozott, és – a kutatáskészítők szerint meglepően nagy – 22 százalék azok aránya, akik semmit nem tudnak ezekről a lehetőségekről. Ebben a kérdéskörben a budapestiek valamivel tájékozottabbnak tűnnek a vidékieknél, 6 százalékuk teljes mértékben tisztában van a lehetőségekkel, míg a vidékiek körében ez a szám 3 százalék. Leginkább ebben az esetben is az igazgatók (11 százalék) és a továbbtanulásért felelős tanárok (12 százalék) vannak képben. Meglepő módon az igazgatók az egyetlen válaszadói kategória, akik részben vagy teljes mértékben tisztában vannak a lehetőségekkel. Elgondolkodtató az is, hogy a továbbtanulásért felelős tanárok 24 százaléka semmit nem tud a külföldi továbbtanulási lehetőségekről, holott pozíciójukból adódóan leginkább az ő információjuk alapján tájékozódnak a diákok.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom