Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Számos európai kormány tettestársa volt a CIA-nak

Számos európai kormány tettestárs volt a terrorizmussal gyanúsított személyek illegális átszállításában, kiadatásában. Ezt az Európai Parlament illetékes vizsgálóbizottsága előtt mondta Dick Marty svájci törvényhozó, aki az Európa Tanács megbízásából vizsgálta a titkos CIA-járatok és -börtönök ügyét.
Ezt az Európai Parlament illetékes vizsgálóbizottsága előtt mondta Dick Marty svájci törvényhozó, aki az Európa Tanács megbízásából vizsgálta a titkos CIA-járatok és -börtönök ügyét. Marty szerint a kormányok részvétele - legyen szó szándékos akciókról vagy éppen hanyagságról - bebizonyosodott, és "sok kormány tudja, hogy ez egy olyan kérdéskör, ahol nagyon rossz a lelkiismeretük."

A Brüsszelbe eljutott tudósítások szerint a svájci törvényhozó kérdésekre válaszolva külön is kitért néhány országra. Így például Romániára, amelyet jelentésében titkos CIA-börtön befogadásával gyanúsított, bár ezt Bukarest cáfolja. Marty szerint Románia nem ment elég messzire saját belső vizsgálatában. Lengyelország esetében azt hánytorgatta fel, hogy a varsói vezetés nem hajlandó elismerni egy CIA-járat létezését, holott azt az európai légiirányító központ, az Eurocontrol adatai bizonyítják.

Magyarország nem szerepel a Marty-jelentésben, sőt: mint magyar képviselők elmondták, Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára a múlt héten Magyarországot pozitív példaként említette ebben az ügyben.

Macedónia kapcsán pedig egyenesen azt állította, hogy a balkáni ország hatóságai hazudtak, amikor az Európai Parlament vizsgálóbizottságának tagjai egy gyanús ügy kivizsgálása végett a helyszínre látogattak. Mindenesetre a svájci törvényhozó nem volt hajlandó kiemelni egyik vagy másik országot, mondván, hogy a teljes igazság még nem ismert. "Egyes országok valószínűleg sokkal jobban belekeveredtek ebbe az ügybe, mint ahogy azt ma gondoljuk" - tette hozzá.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által pontosan egy hete elfogadott határozat szerint az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcra hivatkozva fokozatosan és világszerte létrehozta az eltüntetések, titkos fogvatartások és törvénytelen, határokon átnyúló fogolyszállítások illegális "pókhálóját", amely több száz embert érintett, s amely számos állam, közöttük több európai ország együttműködésével működött. A határozat alapjául szolgáló Marty-jelentés 14 európai országot vádolt azzal, hogy valamilyen formában részt vettek ezekben a "megkérdőjelezhető tevékenységekben". Közülük kettőt, Lengyelországot és Romániát azzal gyanúsított, hogy a területükön valószínűleg titkos fogolytábor is működött. (A többi állam: Svédország, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Németország, Törökország, Spanyolország, Írország, Ciprus, Portugália és Görögország.)

Az Európai Parlament ezen a héten fog szavazni saját vizsgálóbizottságának jelentéséről. Ez szintén bírálja majd a terrorizmus elleni harc kapcsán elkövetett, a képviselők szerint törvénytelen CIA-akciókat és számos európai kormány közreműködését mindebben. A határozati javaslat viszont még módosulhat, kiszivárgott hírek szerint ugyanis több jobboldali képviselő számos módosító javaslatot adott be egyes kifejezések enyhítésére.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom