Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szamóca, az életmentő kutya

Évek óta április 27-én tartják a vakvezető kutyák világnapját. Ezek az állatok világszerte több ezer látássérült ember számára teszik élhetőbbé és biztonságosabbá a mindennapokat.
A Magyarországon jelenleg aktívan dolgozó mintegy százhúsz vakvezető kutya egyike a mosonmagyaróvári Sáfárné Kobli Írisz eligazodását segíti és hű társaként vele van a nap huszonnégy órájában. Szamóca, az ötéves golden retriever megtanulta felismerni a főbb közlekedési ismertetőjegyeket – buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket, lépcsőket – és odavezetni a gazdáját.
A látássérült fiatalasszony szerint az emberekben sok a tévhit a vakvezető kutyákkal kapcsolatban. Mindennapi élete során gyakran vetnek rosszalló pillantást négylábú társára, többször előfordult például, hogy nem akarták beengedni egy-egy üzletbe kutyájával.
A fiatalasszony azt mondja, amióta Szamóca vele van, olyan, mintha látna, határozottan tud közlekedni. A kutya megtanulta, hogy gazdája nem lát. Vezényszavakra cselekszik ugyan, ám abban az esetben, ha úgy látja, annak végrehajtása veszélyes, a parancsot megtagadva megóvja gazdáját. A közelmúltban például éppen egy zebrán keltek át, amikor egy autó nem adta meg az elsőbbséget. A kutya ezt észlelve gazdája elé ugrott, megmentve ezzel az életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom