Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Szaloncukor

Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte a szaloncukrot, ami valószínűleg magyar találmány. 

Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket (pl. a mára elfeledett pasziánszot, száraz tea mellé valókat, tojáshabból készített figurákat stb.) akasztottak a karácsonyfára. Csak a 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukorkészítés, és a vele való karácsonyfadíszítés.

Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered. Kezdetben egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládégolyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A budapesti Vendéglátóipari Múzeum ma is őriz régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. Hajdanvolt híres budapesti és vidéki cukrászdákban az inasoknak volt tiszte működtetni. 
A szaloncukrot igen nagy becsben tartották Erdélyben és a Felvidéken. Sokan meg sem ették, évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot.

A cukrászok mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízűre, burkolatúra. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt, hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak, a papírgyárak pedig közel 1000 (!) fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét.
A századfordulótól megindult a tömegtermelés, s bár a háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári szaloncukortól, a széles választék és a szolid ár hamar meggyőzte őket.

Érdekes, hogy a világ nagy részén egyáltalán nem ismerik a szaloncukrot, az internetes fórumokon évek óta folyik a vita: vajon magyar találmány-e a szaloncukor? A szakemberek többsége szerint igen, s ebben lehet is valami, tekintve, hogy nem is olyan régen a neves magyar csokoládégyárak nemcsak a környező országokba, de még Kanadába is szállítottak szaloncukrot.

PRÓBÁLJA KI OTTHON! SZALONCUKOR-RECEPTEK >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnep illatai

A fenyő és a fahéj illata nemcsak hozzátartozik a karácsonyhoz, de áldásos hatásai is vannak. Tovább olvasom