Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Szalmonellajárvány Székesfehérváron - óvodások, iskolások betegedtek meg

Szalmonellafertőzéstől 181 óvodás és alsó tagozatos általános iskolás betegedett meg Székesfehérvár 16 oktatási intézményében.

A vizsgálatok 95 gyermeknél igazolták a fertőzést - mondta az ÁNTSZ kistérségi intézetének tiszti főorvos helyettese kedd este az MTI-nek.

Az érintett intézmények mindegyikébe ugyanaz a központi főzőkonyha szállítja az ebédet, s a konyhai dolgozók közül háromnál a vizsgálat igazolta a szalmonella baktérium jelenlétét. Őket a további vizsgálatok idejére felfüggesztették a munkavégzés alól, a konyhát pedig fertőtlenítették. A "járványgörbe már leszálló ágban van" - tette hozzá Lencsés Gyöngyi.

Az első megbetegedések szeptember 8-án történtek. A járvány szétszórtan, különböző napokon és különböző intézményekben, nem robbanásszerűen tört ki - tájékoztatott a helyettes tiszti főorvos.

A kis betegek közül eddig kilencen szorultak kórházi ellátásra, ambuláns kezelésre, illetve rövid, néhány napos kórházi ápolásra. A betegség közepes súlyosságú, magas lázzal, hasmenéssel jár.

Az adatgyűjtés, a járványügyi, analitikai vizsgálat még tart a járvány pontos okának megállapítására. A Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei nem csak a főzőkonyhát, hanem tálalókonyhákat, továbbá az élelmiszerbeszállítókat és alapanyaggyártókat is ellenőrzik.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2010. szeptember 22. 13:48
    „Remek!

    Mi lesz majd, ha ellenőrizetlenül, közvetlenül az őstermelőktől kerül a konyhára a tojás, tej és hús...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leesett az állványról egy munkás Kecskeméten

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy fiatal munkást, aki leesett egy állványról kedden Kecskeméten, az új uszoda építkezésén. Tovább olvasom