Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Szalai: Jövőre új médiatörvény lesz

Ősszel szavaznak róla, és jövőre lép hatályba a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény - mondta Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában szerdán.

A kérdésre, hogy a szavazás elhalasztása azt jelenti-e, hogy a rendszer még változhat, Szalai Annamária azt felelte, hogy "ez egy jól átgondolt médiacsomag". Kifejtette, hogy a csomag több lépcsőből áll. Eszerint az első lépés volt az alkotmány módosítása, amely a "közszolgálatot mint intézményt felemeli", és a közszolgálat felügyeletét három pillére helyezi. Ezt követi a médiaalkotmánynak nevezett kerettörvény, amelyben összegyűlik minden olyan szabályozás, amely máshol jelen van, vagy egyáltalán nincs jelen, mert nem korszerű. Van a struktúraátalakítás, és majd ősszel jön a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény, amely jövőre lép hatályba.

Hétfőn fogadta el az Országgyűlés a negyedik összetevőt, az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást, amellyel a Fidesz átírta az alaptörvény, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 61. paragrafusát. Eszerint bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog, így - a kihirdetést követő naptól - az alaptörvény kimondja: "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez".

Kikerült azonban a hétfői napirendi pontok közül a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat záró szavazása, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány, az úgynevezett "médiaalkotmány" általános vitája. Ezt a fideszes kezdeményezésű médiacsomag egyik előterjesztője eljárási okokkal és a szakmai javaslatok mérlegelésével indokolta.

Cser-Palkovics András az MTI-nek az Országházban nyilatkozva kifejtette: az alkotmánymódosításról hétfőn tartja a záró szavazást a Ház, míg a médiastruktúrára vonatkozó másik három javaslatról a tervek szerint a következő hetekben, de még július 19-e előtt meglesz a végszavazás.

A fideszes politikus közölte, a csomag ötödik, "médiaalkotmánynak" nevezett elemének általános vitáját is lefolytatják a nyári rendkívüli ülésszak végéig. Az indítványhoz augusztus 31-ig lehet módosító indítványokat benyújtani. A részletes vita szeptember első felében, határozathozatal pedig októberben várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem változott az üzemanyagok ára

Nem változtatott a héten az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. - értesült piaci… Tovább olvasom