Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szalai Annamária: ki kell szűrni a gyermekekre veszélyes internetes tartalmakat

Az interneten a gyermekeket veszélyeztető tartalmakat sorolva Szalai Annamária a többi közt a zaklatást, a megtévesztő adatok, információk közzétételét és a fenyegetést említette.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint szükség van a biztonságos internetezéshez szükséges információk átadására a gyermekek számára, és a kritikus tartalmak kiszűrésére is. Az új médiatörvény is ezt a törekvést támogatja, hiszen a figyelemfelkeltő korhatárkarikák használata már az internetes tartalmak esetében is előírás.

Szalai Annamária a MediaSmart Hungary Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai rendezvényének megnyitásakor szerdán elmondta: a hatóság által működtetett Internethotline weboldalra – amelyen a káros tartalmak jelenthetők be – a tavaly szeptemberi indulás óta mintegy hatezer látogató érkezett, akik összesen 532 bejelentést tettek január végéig.

Ezek alapján csaknem száz esetben konkrét és sikeres intézkedés történt – mondta.

Az NMHH elnöke arról is beszámolt, hogy a hatóság hamarosan elindítja médiaértés-oktató központját, ahol öt helyszínen a többi közt a hirdetések és a keresőközpontok, vagy a web2-es alkalmazások működésével és veszélyeivel ismerkedhetnek meg a fiatalok.

Az interneten a gyermekeket veszélyeztető tartalmakat sorolva Szalai Annamária a többi közt a zaklatást, a megtévesztő adatok, információk közzétételét és a fenyegetést említette. Felhívta a figyelmet az EU Kids Olnine felmérés tavalyi adataira is, amely szerint a gyermekek átlagosan 9 évesen ülnek le először az internet elé, a 9-16 évesek kétharmada pedig már rendszeresen netezik.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg mintegy egymillióan használnak okostelefont, közülük 112 ezer gyermek – hívta fel a figyelmet egy újabb veszélyre az elnök, hozzátéve: a közösségi oldalakat a fiatalok 86 százaléka használja.

Szalai Annamária a veszélyek között említette, hogy ha egy gyermek letölt egy játékprogramot, azzal együtt egy kémprogram is kerülhet a telefonjára, számítógépére, amely feltérképezi a használó e-mailjeit, SMS-eit. Ezzel kapcsolatban elmondta: már olyan ingyenes programok is letölthetők az internetről, amelyek kiszűrik ezeket a vírusokat.

Arról is beszámolt, hogy az okostelefonok egy másik problémát is hoztak: a kéretlen adatforgalmat. Mint mondta: a hatóság egy rendelete értelmében tavaly november óta a szolgáltató nem számlázhatja ki annak a szolgáltatásnak a tarifáját, amelyet az előfizető nem rendelt meg.

Az NMHH elnöke előadásában megerősítette, hogy a hatóság számára kiemelten fontos a kiskorúak védelme a televíziós tartalmakkal kapcsolatban is. Mont mondta: az önkéntesen használható, hatéves gyermekek számára is nézhető műsorokat jelző gyermekbarát piktogramot elsőként a TV2 kezdte el használni, de már az MTV is alkalmazza a Csudaszombat című műsorában.

Olvasóink írták

  • 1. kerteszb 2012. február 29. 14:04
    „Szalai gondolom az általa szerkesztett erotikus lapokat is beleérti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét népszavazási kezdeményezést utasított el az OVB

Harminckét népszavazási kezdeményezést és két szervezet - egyházi elismerésre irányuló - népi… Tovább olvasom