Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Szaktudással is egyre többen az utcán

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese szerint a válság miatt ma már nem csak a képzetlenek, hanem a szaktudással rendelkező munkavállalók közül is egyre több utcára kerül. A Hivatal ezért a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása mellett a jövőben több át- és továbbképző programot szeretne támogatni azért, hogy az átmenetileg munka nélkül maradtak később többlet tudás birtokában tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra - mondta Soós Adrianna a témában rendezett keddi konferencia sajtótájékoztatóján.
A Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évben 100 ezerrel nőtt az álláskeresők száma. A csoportos létszámleépítések aránya tavaly októbertől kezdve ugrott meg: ekkor az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal, a negyedik negyedévben 80 százalékkal több embernek mondtak fel. Soós Adrianna szerint a gazdasági recesszió miatt elsősorban a fejlettebb területeken voltak nagyarányú elbocsátások, mivel itt telepedtek meg a sok munkavállalót foglalkoztató, nagy cégek.

A létszámleépítés ennek megfelelően főleg a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióra koncentrálódott, a kevésbé fejlett területeken nem volt ilyen erős hatása - mondta. 2008 utolsó negyedévében a megszüntetni tervezett munkahelyek 67 százalékát a feldolgozóipari cégek jelentették be - 2009 első három hónapjában már 78 százalékot tett ki ez az arány. A második helyen az építőipar áll, de sajnos az utóbbi időben a válság szinte valamennyi ágazatot elérte, így a szolgáltatók is felkerültek a listára. Ez abból is látszik, hogy egyre több ilyen profilú vállalat jelentkezik a munkahelyek megtartását, illetve a részmunkaidős foglalkoztatást támogató pályázatokra - mondta Soós Adrianna.

A készségfejlesztő programok mellett egyébként a Hivatal kiemelt figyelmet akar szentelni a jövőben a kisvállalkozások életben tartásának, így a jövőben külön bértámogatási-, illetve a munkavállalók mobilitását ösztönző csomagokat hirdet a számukra. Konkrétumokról egyelőre nem esett szó; a Hivatal főigazgató-helyettese annyit mondott, hogy a tervek szerint a kisvállalkozások egyszerűbb pályázati formában, magasabb támogatási összegért pályázhatnak majd, mint a "nagyok".

Újságírói kérdésre Soós Adrianna elmondta: az első komplex munkahelymegtartó pályázati csomagot még decemberben írták ki - ezek most lépnek szerződéskötési fázisba. A támogatási összeget csak ezután kapják meg a nyertesek, de a törvény 25 százalékos előleget biztosít nekik - tette hozzá. A következő csomagot február végén írták ki, május végén pedig újabb, részmunkaidős foglalkoztatást segítő csomag meghirdetése várható uniós forrásból. A tervek között szerepel egy új foglalkoztatási tanácsadó hálózat létrehozása is, amely elsősorban munkajogi kérdésekben segítene eligazodni a vállalkozásoknak, szintén uniós forrásból. Az erről szóló tendert várhatóan 2 hónap múlva írják ki - mondta Soós Adrianna.

Olvasóink írták

 • 6. Ms.Wolf 2009. április 30. 13:21
  „A diplomások is.”
 • 5. pityesz 2009. április 30. 10:37
  „Kőtél.Golyó .Méreg. vagy Végre hajtó és éh halál a Hajlék nélküliek télen mind meg fagynak legalább is az
  öreg és a beteg egyedek.M ni fog a farkas tőrvény,és az kegyetlen lesz.1000000 éhező nyáron.
  Télen már 2000000 éhező fázó.Ember...Vagy birka lesz? Vagy farkas...? /Vér Farkas/A földeken azonnal vissza
  kell állni a Gabona termelésre állat tartásra./Buza-kukorica/Nem baj ha nem veszik meg de legalább magyar
  ember ne éhezzen.Csak akkor hiszem el, hogy magyar vezetőink vannak ha nem engedik éhen halni
  ROKONAIKAT.MAGYAROKAT.EGY NYELVENBESZÉLŐKET.”
 • 4. pampus 2009. április 30. 08:35
  „A Bajnai kormány is ép úgy termel mint a Gyurcsány! Értenek a munkanélküli és a hajléktalan gyártáshoz! Közvetve a lakosság kifosztásához!”
 • 3. knifemaster 2009. április 29. 06:48
  „3,
  K....G....M.... ??
  Azaz?”
 • 2. pityesz 2009. április 28. 21:57
  „Ma senkinek nincs munkája.Tehát nincs pénze.Ha nem dolgozik ne is egyék.Ne lakjon lakásba.ne fizessen adott.
  Három lehetősége van. K....G....M.... És minden gond meg szűnik.”
 • 1. miracle 2009. április 28. 17:38
  „"munka nélkül maradtak később többlet tudás birtokában tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra"
  Ahol közlik velük, hogy túlképzettek.
  Bár én nem értem, miért nem mindegy a munkáltatónak, hogy valaki egyetemi diplomával vagy 8 általánossal tölti fel a polcot áruval?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: Az önkormányzati rendszerben hiány és pazarlás is van

Ebben az évben várhatóan nem változik az önkormányzatok állami finanszírozása. A későbbi… Tovább olvasom