Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szakszolgálat gyerekeknek

A kapuvári Széchenyi-iskolában két éve működik az a kétszáz kisgyerekkel foglalkozó szakszolgálat, mely négy területet lát el: a korai fejlesztést, a korai fejlesztő felkészítést, logopédiai és gyógytestnevelői feladatokat.
A kapuvári Széchenyi-iskolában a pedagógiai szakszolgálatnál a korai fejlesztő és felkészítő csoporttal Degovics Zsuzsanna és Licskai-Németh Orsolya foglalkozik, a logopédiai feladatokat Németh Gézáné és Varga Jenőné látja el, míg a gyógytestnevelés területén Budainé Fodor Katalin munkálkodik. Tevékenységükre nagy szükség van, mondta a vezető, Varga Jenőné.
A korai fejlesztő és felkészítő csoportban elsősorban mozgásfejlesztés folyik. A logopédusoknak a legfőbb feladata a beszédfejlesztés, így például a pöszeség, valamint a diszlexia javítása. Gyógytestnevelésre a gyermekorvos javaslata alapján kerülhetnek a gyerekek. A leggyakoribb probléma a gerincferdülés és a lúdtalp. Itt speciá-

lis gyakorlatok összeállításával próbálják orvosolni a felmerülő problémákat.
A korai fejlesztő csoportba a szülők kérésére, a védőnők jelzésére, a gyermekorvos, valamint a

neurológus javaslatára kerülnek a kicsik. A logopédiai foglalkozásra szoruló gyerekek felmérését év elején elvégzik a logopédusok, s az ő javaslatukra járhatnak beszédjavító foglalkozásokra a diákok.
A szakszolgálat foglalkozásain közel kétszáz gyermek vesz rész, ide tartozik Kapuvár valamennyi általános iskolája, óvodája és a környék oktatási intézményei.
Vargáné elmondta: a leggyakoribb probléma a logopédusoknál a diszlexia, diszgráfia és a pöszeség, a korai fejlesztőknél főleg a születési rendellenességek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom