Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szakonyban és Völcsejen is újraindulnak

Szakonyban a jelenlegi polgármester, Farkas Gyula a második ciklusára készül. Nagy Gyula, Völcsej első embere ismét megméretteti magát az októberi helyhatósági választásokon, de egy kihívója biztosan lesz.
Az egyre csökkenő állami normatíva, valamint a növekvő kiadások mellett egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a kistelepülések. Szakonyban például megszűnt az utolsó előtti intézmény, a tagiskola, miután idén szeptembertől a tanulók már Bükre járnak át. – Fájdalmas döntést hoztunk, de a jelenlegi helyzetben nem vállalhattuk tovább az iskola működtetését – mondja Farkas Gyula polgármester. – Annyit viszont elvárnánk az államtól, ha már nem működhet az oktatás egy településen, akkor például támogasson bennünket a diákokat szállító kisbusz megvásárlásában. Ezáltal a szülők is nyugodtabbak lennének, hiszen gyermekeiket a ház előtt vennék fel, illetve ott szállnának le.

Távfelügyeleti rendszer

Az ötszáz lelkes Szakonyban tavaly vezették be az idősek távfelügyeleti rendszerét. A hálózat eddig már több esetben is életet mentett. Éppen ezért bővíteni szeretnék a szolgáltatásban részt vevők körét. Az időseknek a szolgáltatásért 2000 forintot kell havonta fizetniük, a rászorultakat pedig támogatja az önkormányzat. A település ebben az évben mintegy 90 millió forintból gazdálkodhat, s ezt az összeget szinte teljes egészében a működtetésre fordítják. Farkas Gyula egyébként a második ciklusát kezdheti meg október másodikától, ha megválasztják. Kihívóról eddig még nem lehet hallani a településen.

Kis lépésekben lehet előrejutni

Völcsejen a jelenlegi polgármester, Nagy Gyula 1990 óta látja el a település vezetésével járó teendőket. Az október elsejei választásokon ismételten elindul, bár egy kihívója biztosan lesz Szőke Attila személyében. – Az elmúlt 16 év alatt azt tapasztaltam, hogy jelentősebb vállalkozás nélkül csak kis lépésekben lehet előbbre jutni – magyarázza Nagy Gyula. – Sajnos a településünkön nincs nagyobb cég, így jelentős iparűzési adóval sem számolhatunk. Úgy érzem, van még bennem annyi erő, hogy a község érdekében tovább tevékenykedhessem.

Tisztességes küzdelem várható

A helybéliek szerint szoros, de tisztességes küzdelem várható a két jelölt között. A kihívót, Szőke Attilát több völcseji is megkereste, arra biztatva, hogy induljon a helyhatósági választáson. A jelölt szerint szemléletváltásra lenne szükség a helyi közigazgatásban. Szerinte elsősorban nem pénz kérdése egy szép és élhető település létrehozása.
A terveik megvalósításához a civil szervezetek, illetve magánszemélyek összefogására is számít mindkét polgármesterjelölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkócziné Juditnak élvezet a főzés

A férjétől tanult meg főzni a vásárhelyi Barkóczi Jánosné, aki szakácstudományát azóta is… Tovább olvasom