Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Szakmákkal a gyártósoron

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Munka mellett tanult ki többféle szakmát is egy levélírónk, aki széleskörű érdeklődése ellenére gyártósoron dolgozik a megye egyik gyárában. Szeretne kreatívabb munkát végezni, s ezért hajlandó lenne tanulni is. A váltáshoz kért segítséget...

"Két hónapja szeretnék munkahelyet váltani, de mindig akadályba ütközöm. A legnagyobb problémám

a bérezéssel van. Egy soproni kft.-nél dolgozom, immár hetedik éve, mint betanított munkás. A nettó jövedelmem 100 és 115 ezer forint között van. Természetesen ezt a viszonylag magas jövedelmet a hét éves munkaviszonyomnak köszönhetem.

A hét év alatt több szakmát is szereztem a munka mellett. Így pl: marketing és reklámügyintéző, vendéglátó üzletvezető és háromnyelvű bármixeri diplomát. A marketinges szakmámból szeretném elvégezni a felsőfokú tanfolyamot is. Aminek okán munkahelyet szeretnék váltani az elsősorban a nyughatatlanságom. Egy gyárban, egy gyártósoron dolgozni nem túl kreatív

munka. Úgy érzem több van bennem. Érettségi után a szüleim anyagi helyzete miatt nem tanulhattam tovább, dolgoznom kellett.
Angol nyelvből érettségiztem, de nyelvvizsgám nincs. Nos lehet, hogy az a problémám, hogy sok mindenhez értek, de semmihez sem eléggé. Ezért is szeretném a marketing és reklám menedzseri, felsőfokú képzést elvégezni. Sajnos ezt nem tehetem meg a jelenlegi kétműszakos munkarendem mellett..." - írja olvasónk, aki ahhoz kér tanácsot, hogy végre hátat fordíthasson a gyártósornak.

Nem nevezném nyughatatlannak azt, aki hetedik éve dolgozik egy üzemben, ráadásul végzettsége szerint válogathatna a lehetőségek között. Hogy mégsem? Ennek okaként egyedül a bérezést említi, vagyis eddig sehol sem ígértek többet a jelenlegi fizetésénél. Mi a probléma még ebben a történetben?

Olvasónknak el kellene dönteni, hogy mit akar csinálni a jövőben. Az üzemeket nem fogja érdekelni a bármixeri diplomája, mégha háromnyelvű is,  a vendéglátóiparban pedig nem lesz ajánlólevél a hét év gyártósori tapasztalat - a szakmai helyett. Tanácsom tehát nagyon egyszerű: ne tanuljon ki újabb mesterséget, elevenítse fel inkább angol nyelvtudását. Tanuljon nyelvet, nyelveket. Az manapság már senkit sem érdekel, van-e nyelvvizsgája, a munkáltatók azt nézik, van-e nyelvtudása. Ezirányú törekvésében nem gátolja a két műszakos munkarend sem. Egyébként pedig a fejvadász akkor tud hatékonyan segíteni, ha ügyfele tudja, milyen szakmában szeretne elhelyezkedni.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ A választás jelzés lehet a kormánynak”Politikai fórum

a Liszt-központban

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tegnap Fodor Tamás vendége volt, és részt vett… Tovább olvasom