Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Szakmai szervezetek tiltakoznak a standtörvény ellen

Nyilatkozatban utasítják el a a szeszes italok kötelező napi leltározását.
Vasárnaptól kötelező a napi standolás az alkoholt is árusító helyeken. Az erről szóló törvényt decemberben fogadták el. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának.

Szakmai szervezetek (köztük például a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a Magyar Éttermi Szövetség) nyilatkozatban indokolták meg, miért tartják kivitelezhetetlennek és károsnak a mától életbe lépő szabályozást.

Az aláírók szerint a törvény maradéktalan végrehajtása minőségromláshoz, ezen keresztül a fogyasztó megkárosításához, az amúgy is megtépázott hírnevű magyar vendéglátás további presztízsvesztéséhez vezet.

Úgy gondolják, a rendelkezés végrehajthatatlan például zárt dugós, magas cukortartalmú, fényérzékeny terméket védő, nem átlátható üvegű italok /Maraschino, Ypioca, Bailey’s , Jagermeister, stb./ visszamérése esetén, hiszen mennyiségbecslésük a tervezett szabályozás szerint lehetetlen, komoly minőségromláshoz vezet, illetve a méricskélés jelentős mennyiségvesztést okoz.

Mint írják, a megfelelési igény a termékválaszték csökkentését váltja ki, emiatt csökken a forgalom, melynek következtében a foglalkoztatás is csökken, ami az aktuális helyzetben a legkevésbé kívánatos.

Kijelentik, hogy a világon sehol, sem uniós országokban, sem unión kívüli országokban ilyen adminisztrációs kötelezettséget nem írtak elő a vendéglátásban, ráadásul a rendelkezés ellentétes a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését célzó kormányhatározattal, pedig az adminisztrációs költségek Magyarországon az uniós átlag kétszeresét is meghaladják.

A rendelkezést értelmetlennek tartják, mert az alkoholforgalmazás a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhető a beszerzési bizonylatok (számla, szállítólevél) és az értékesítési bizonylatok (számla, pénztárgép, nyugta) alapján. A napi leltár többletmunkán kívül alkalmatlan a visszaélések kiszűrésére.

Felhívják a figyelmet, hogy a törvény a közhiedelemmel és a sugallatokkal ellentétben nem napi standolást ír elő (amit egyébként sok egység végez is), hanem napi teljes leltárt ír elő, ami nemhogy a világban, de még Magyarországon is példa nélküli, más tevékenységek esetén.

A felesleges adminisztrációs kötelezettség jelentős többletköltséget okoz, hiszen valamelyik alkalmazott az egyébként is pótlékkal terhelt éjszakai műszak végén kénytelen a feladatot elvégezni. A fáradtságból következően pedig növekszik a hibázás lehetősége, amely megalapozza az ellenőrzések során további bírságok és szankciók alkalmazását. Ez szerintük növeli a vállalkozók és az alkalmazottak közötti feszültségeket is.

Az ágazat rákényszerül a védekezésre. 2009. február 1-től a rendelkezés visszavonásáig az ágazat vállalkozásai a szeszes ital ajánlat lecsökkentését választják.

Az aláíró szervezetek reményüket fejezik ki, hogy a mindenki számára kedvezőtlen helyzet februárban Újhelyi István beadott törvénymódosító javaslatának megszavazásával zárul.

Olvasóink írták

 • 4. kackac 2009. február 02. 15:57
  „Jaj úgy élvezem én a standot, ...”
 • 3. 5454 2009. február 02. 08:58
  „Itt azok tiltakoznak legjobban,akik más foglalkozásuból lettek "vendéglátósok"!!! Hát én is 20 évig csináltam csapost,14-16óra munka után! A pancser kocsmárosok,meg az ott fillérekér dolgoztatott szöszi gagyibabák most szivnak! Aki ezt még akkor csinálta mikor ezt tényleg vendéglátásnak hívták a kisújukból kirázzák!!!!!! CSAK MI LESZ A MUMIÁKKAL?????????”
 • 2. tiktak 2009. február 02. 08:31
  „A boltok főnökei mindennapi zárásnál standoltatnak! (Saját érdekükben, nehogy a beosztott eltegye a hasznot) Meg ugyebár számával kell igazolni a bevitt mennyiséget. A kettő közti különbség a nem kis "árrés"! Valamelyik napi tv műsorban: "az italon van a legtöbb haszon" pl. a 3 eurós bor 10 euró lesz mire kiviszik az asztalhoz! Igaz nem kell ilyen helyeken inni napi fröccsöket. Régen is volt ilyen szabály, csak a sok lúd disznót győzött!”
 • 1. ungi 2009. február 02. 06:03
  „Aki csak burogatassal tud egy üveg Baileyst vagy Jägermeistert lemerni, az menjen szemorvoshoz. Nem tudom mit kell ebböl annyit kihozni. Evekig vendeglatoztam, naponta standoltam, az egesz nem tart tovabb 30 percnel. Zaras elött fel oraval el lehet kezdeni, mert akkor az utolso vendegek mar csak ücsörögnek es beszelgetnek a poharuk mellett. Ha valamit meg megis ki kell adni, azt fel lehet irni, es a masnapi forgalomhoz szamitani. Minden megoldhato, ha az ember akarja. Persze igy bonyolultabb lesz a csalas!!!!!!!!!Ugye kedves vendeglatosok. Föleg ott ahol több alkalmazott van, mert nekik el kell magyarazni, mi a legalis, es mi a behozott aru. Aztan ha valamelyik alkalmazott elkeveredik a sok kis ösvenyen, akkor kiugrik a különbözet. Szerintem semmi mastol nem feltek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

199 fős parlamentet akar a kormány - Elájult a szóvivő

A kormány ezen kívül javaslatot fogadott el arról is, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja… Tovább olvasom