Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Szakmai egyesület: a végzett hallgatók tehetnek arról, hogy nincs nyelvvizsgájuk

A végzett hallgatóknak a nyelvvizsga és a diploma megszerzéséhez el kell kezdeniük nyelvet tanulni - így értékelte a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke azt a sajtóhírt, amely szerint a nyelvvizsgák hiánya miatt visszatartott diplomák aránya sok helyen a 30 százalékot is meghaladja. Salusinszky András az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tanulóknak kellene szemléletet váltaniuk, mert ők tehetnek arról, hogy nincs nyelvvizsgájuk.
A szakmai egyesület elnöke helyes kormányzati törekvésnek nevezte, hogy a felsőoktatási intézményekbe való felvétel alapkövetelménye legyen a nyelvvizsga. Álláspontja szerint azonban ehhez nem rendelt eszközöket az oktatáspolitika. Drasztikus változtatást igényel a közoktatás, amelynek része a tanárképzés megreformálása, így például kommunikatív szemléletű nyelvtanárokra van szükség - tette hozzá.

Mint elmondta: a közoktatásban általában 1000 órát kap egy tanuló, amely egy nyelviskolában elegendő egy középfokú nyelvvizsgához és egy másik nyelv alapszintű elsajátításához. Véleménye szerint a középiskolai nyelvi képzésekben nem a számonkérésre, hanem a készségfejlesztésre kellene helyezni a hangsúlyt.

Salusinszky András problémának nevezte azt is, hogy a nagy létszámú csoportokba különböző tudású diákok kerülnek. Véleménye szerint akár évfolyamokon átívelő, tudásalapú nyelvi csoportokat is létre lehetne hozni. A felsőoktatásnak már az lenne a célja, hogy szaknyelvi oktatásban részesítse a hallgatókat - tette hozzá.

A szakmai egyesület elnöke szerint azok a végzősök, akik nyelvvizsga hiányában nem kapnak diplomát nem áldozatai a rendszernek, hanem egyszerűen nem teljesítették tanulmányi kötelezettségeiket, ami jogos elvárás velük szemben.

Salusinszky András szerint az első idegen nyelvet tanulóknak 500-600 csoportos órára van szükségük a nyelv középszintű elsajátításához. Ez egy átlagos, heti kétszer két órás képzés esetén másfél-két év alatt juttatja el a diákot a nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges tudáshoz. Számításai szerint nyelviskolában egy nyelv középszintű megtanulása az alapoktól körülbelül 500-600 ezer forintba kerül.

A szakmai egyesület elnöke szerint az utóbbi időben javult a nyelvoktatás minősége a közoktatásban, de Európában így is sereghajtók vagyunk.

A Magyar Nemzet keddi számában közölte, hogy alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges papírt, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga.

Olvasóink írták

  • 2. Demalgon 2013. július 16. 13:56
    „Egyébként meg ez az andrás jobban teszi, ha befogja a száját. Amig a nyelvvizsga pofára megy, és zsebbe dologra, és nem tisztességes, gerinces alapon működő valódi tudásfelmérésre és értékelésre, addig nincs joga se megszólalni, se véleményt alkotni. Első körben azt kellene megreformálni és gyökeresen kiirtani, hogy minden szinten a tényleges tudás értékelése legyen a cél és nem a "szeretem, nem szeretem elv". Aki eszerint tanit bárhol, azt pedig azonnal kirúgni. Oktatásban nincs helye a tanár szemszögéből a saját differenciálásnak. A tanár dolga, hogy tanitson egységesen, egyformán. A szintek közötti különbségek kezelésre meg más módokat kell találni. Mint például régen: korrepetálás, tanuló szoba, stb.”
  • 1. Demalgon 2013. július 16. 13:54
    „Na akkor tessék itt szépen külön venni a nappalisokat és a levelezősöket, akik munka mellett tanulnak, pontosabban munka és család mellett. Ha jogokról van szó, akkor megkülönböztetik külön, hogy joga a nappalisnak van, a levelezősnek nincs. Ha kötelesség van, akkor egységesen hallgatókról beszélnek. Már bocsánat, de kicsit abszurd, hogy azok, akik eltartják az államilag finanszirozottakat ugyanúgy pengellérre vannak állitva, mint azok, akiknek bőven ez a lehetőség rendelkezésükre áll.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetbiztonsági ellenőrzések - alkotmányellen módosításokkal?

Az Alkotmánybíróság átmenetileg felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvény egyes rendelkezéseinek hatálybalépését. Tovább olvasom