Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szakközépiskolások újítják fel a tiszafüredi vasútállomáson álló mozdonymatuzsálemet

A tiszafüredi Hámori András Szakközép- és Szakiskola diákjai újítják fel a Tisza-tavi kisváros vasútállomásán 1984 óta szoborként álló gőzmozdonyt, amelynek szerkezetét az eltelt évtizedek alatt az időjárás és emberi kéz egyaránt rongálta, így fémlemezei elrozsdásodtak, egy-egy darabját letörték, elvitték.
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő, kiállítási tárgyként nyilvántartott gőzös rendbehozatalát a helyi Főnix Televízió kezdeményezte, a felújítás mintegy 500 ezer forintra becsült költségét közadakozás útján akarják összegyűjteni - mondta el Zobolyák András, a televízió főszerkesztője az MTI-nek. Az első támogató hozzájárulása már megérkezett, és mozdonyvezetők is jelezték, részt vállalnának a tennivalókból.

A munkákhoz szükséges engedélyeket a múzeumtól és a MÁV-tól beszerezték, a vasútállomás területén való munkavégzéshez már leadták a névsort, a személyi adatokat, a munkavégzési ütemtervet és munkavédelmi oktatást is tartottak.

A Hámori középiskola szerkezetlakatos és hegesztő tanulói szakoktatóik vezetésével külső gyakorlati oktatás keretében végzik majd a munkát, így a korrodált fémlemezek cseréjét, a hiányzó részek pótlását, valamint a mozdony felületkezelését és festését - közölte Moldován György igazgatóhelyettes.

A ma már 75 éves gőzmozdonyt, amelynek típusa a Nyalóka becenévre hallgatott, a MÁVAG telephelyén gyártották 1938-ban. A 28,5 tonna súlyú erőgép maximális sebessége 70 kilométer volt óránként. A második világháború utáni jóvátételek során két évig a régi Osztrák Államvasutak Keleti Vasutak vonalain futott. 1948 októberében visszaérkezett Magyarországra, és ismét a MÁV tulajdonába került. Elsősorban dunántúli állomásokra volt kirendelve, 1976. október 29-én döntöttek a leselejtezéséről, majd 1984-ben került – mint kiállítási tárgy - Tiszafüredre. Működése 37 éve alatt 2,3 millió kilométert futott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy esetben átvihető szabadság a következő évre

Négy esetben áttolható a tárgyévi megmaradt szabadság, illetve annak meghatározott része a következő… Tovább olvasom