Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szakállas agámával jár strandolni

Győr - Kilenc éve fanatikus állatgyűjtő a győri Szüllő Attila, aki eredetileg okleveles hajógépészmérnök és orgonista. Saját lakásában tartja és szelídítgeti a kisebb és nagyobb díszállatokat. Van minden: királypiton, kaméleon, pusztai varánusz, vadászgörény, degu...
Sőt, az is előfordulhat, ha egy tizenöt kilogrammos tigrispitonnal találjuk szembe magunkat otthonában.

– Gyermekkorom óta állatbarát vagyok. Régen a Rába-parton játszottam a kis hazai gyíkokkal és békákkal. Az akkori kedvencem a zöld levelibéka volt, most a hüllők és a kétéltűek a mindeneim – mondta.
Kezdetben teknősnek és királypitonnak volt a gazdája. Ma már a győri hobbigyűjtő 25 díszállattal büszkélkedhet. Nevükön szólítja őket, szeretgeti és szelídíti kedvenceit.

– Nem félek az állatoktól, egy ismerősöm szerint megbolondítom őket... bármilyen fajtát meg tudok szelídíteni, legyen hüllő, kétéltű vagy emlős – tette hozzá mosolyogva.

Póráz nélkül, szabadon

Attila teknőssel, Boa constrictorral (óriáskígyó), leguánnal, óriás-levelibékával, pávaszemes gyíkokkal, bibrongekkóval alszik egy szobában. Strandra is elviszi kedvenceit, hisz elmondása szerint olyan szelídek, hogy póráz sem kell rájuk. A legkedvesebb számára Tüsi, az Ausztráliából származó szakállas agáma.

Tizenöt-húsz évig is élnek

A hüllőtartás nem ötperces hobbi: szerencsés esetben – optimális körülmények között – többgenerációnyi kutya is eltávozhat az örök vadászmezőkre, míg egy hüllő vagy kétéltű befejezi földi pályafutását. Senna (királypiton) például már kezdetek óta hűséges „társa" Attilának.
A győri hobbigyűjtőnek precíz felszerelése van az állatok tartására. Kis kedvenceit az előírtaknak megfelelően terráriumban tartja és természetes, élő táplálékkal eteti őket. Ha teheti, legyet is keltet és eleségként gyászbogárlárvát vásárol nekik.

A hüllők és kétéltűek sok tekintetben a „jövő társállatai": nem zajosak, nem szagosak, a bezártság sokkal kevésbé viseli meg őket, mint a madarakat vagy az emlősöket, gondozásuk az elfoglalt emberre sem ró túl nagy terhet, sok fajuk viszonylag hosszú életű, és lakóhelyük, egy szépen berendezett terrárium önmagában is a lakás dísze lehet. Ezek az állatok egymástól jelentősen eltérő rendszertani csoportokat képviselnek, ezért tartásukra általános receptet nem lehet adni.

Galléros gyík a következő

A hüllő- és kétéltűtartás nem kifejezetten olcsó móka. Az állat beszerzése sem aprópénz. Szüllő Attilának a legdrágább fajtája Komi, a sisakos kaméleon.

– Ez a „példány" nehezen beszerezhető és nagyon kényes. Általában Budapesten, állatkereskedésekben vásárolok, de Komit Ausztriában vettem, közel ötvenezer forintért – mondta.
A győri hobbitartónak a következő díszállata – valószínűleg – galléros gyík lesz, és tervei között szerepel az egyedi tüskés ördög beszerzése is.

Show-műsor az állatokkal

Falunapokra, iskolákba is kiállítást szervez a díszállat-tulajdonos. Így nem csak a négy fal lakói láthatják a különlegesebbnél különlegesebb hüllőket, kétéltűeket és emlősöket.

Kertics Dia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet különleges hobbijai

Profi zenész, Balaton-átúszó, VIP fogathajtó szurkoló és családanya is egyben Sasváriné Medvegy… Tovább olvasom