Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szakácskönyvünk ételei a ''Vendéglő a Régi Hídhoz''-ban

Reggel fél nyolcra voltunk hivatalosak a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterembe, hogy egymás után, huszonkettő ínycsiklandóan illatozó és szemet gyönyörködtető ételt tálaljanak fel fotós kollégánk optikájának.
Reggel fél nyolcra voltunk hivatalosak a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterembe, hogy egymás után, huszonkettő ínycsiklandóan illatozó és szemet gyönyörködtető ételt tálaljanak fel fotós kollégánk optikájának. Mathias Péter konyhafőnök és Boldizsár Róbert szakács ugyanis a Délmagyarország és a Délvilág karácsonyra megjelenő szakácskönyvébe válogatta, készítette és díszítette olvasóink receptjeit. Gasztronómiai játékunk apropóján a szakácsmesterség kunsztjaira terelődött a figyelem.
Egy nagy tál gőzölgő húslevessel kezdtük, majd a burgundi tojássalátát a szilvásváradi töltött pisztráng követte. Ezalatt az óra reggel fél nyolcat mutatott, és mint ahogy Huszárik Zoltán felejthetetlen Szindbádjában Latinovits Zoltán szemlézte elmélyülten a velőt, úgy figyeltük mi is áhítatos csendben az egymás után feltálalt ínyencségeket. Összesen huszonkettőt. A látvány, az illat – fenséges volt.

A Hágiban kezdték

Félreértés ne essék, nem napkezdő lakomára voltunk hivatalosak a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterembe, hanem a Délmagyarország és a Délvilág készülő szakácskönyvébe az olvasók beküldött receptjei alapján sütötte-főzte a finomságokat Mathias Péter konyhafőnök, a tálalásért és a díszítésért pedig Boldizsár Róbert szakács felelt.

A jó összmunkának a sokéves barátság, valamint a több éttermen átívelő közös munka a kulcsa. Mindketten a valamikori Hági étteremben kezdték pályájukat, majd Péter a Bounty Pub után követte Kovács Zsolt tulajdonost a Régi Hídba, Róbert pedig megjárta már a valamikori Alabárdos éttermen át a Pagodát, később a díszítést a hidegkonyha specialistától, Csiszár István mesterszakácstól tanulta, majd ő is megfordult a Bountyban, a John Bull Pubban...

Mindeközben pedig mindketten, külön-külön Németországban is dolgoztak: Péter az önállóságot tanulta meg egy százfős étteremben, ahol egyedül kellett szakácsként és mosogatóként is megállnia a helyét, míg Róbertet annyira megszerették, hogy másfél év után a mai napig hívják telefonon, hogy menjen vissza a nürnbergi vendéglátóhelyre. Már itt is a dekorálás, a díszítés és az izgalmas tálalás vonzotta, a feladat, hogy például hogyan lehet egy üvegbe törés nélkül belehelyezni egy tojást. Egy szilveszteri felkérésre pedig egy büféasztalra helyezett szökőkútba applikált gyümölcsöstálat varázsolt. Készülő szakácskönyvünk apropóján a dekoratív tálalás mellett a szakácsmesterség kunsztjaira és nehézségeire terelődött a figyelem.

Ízvilágok

– Ez a pálya nagyon sok akaratot, rátermettséget és kitartást kíván. Reggeltől estig kell a konyhában lenni úgy, hogy sokszor napfényt sem lát az ember – árulja el Mathias Péter, aki szerint a jó konyhafőnök igyekszik minél jobb kapcsolatot kialakítani munkatársaival, ugyanis ez a műfaj – csapatmunka. És mi a Régi Híd vendégcsalogató filozófiája? Már elveszettnek hitt, nagymama vagy édesanya főztjének ízvilágát idéző, gazdagon és bőven tálalt ételek, hazai zamatok és hangulatok.

Karamellboglyásan

Mint mondja, azt szereti, ha étkezés után a vendég tányérja üres marad, vagy ha kéri, hogy a maradékot csomagolják el neki. Ez szerencsére gyakorta megesik az Oskola utcai vendéglátóhelyen.
Tapasztalata szerint idővel változott a vendégek ízlése: míg régebben főleg a sertés- és a marha-, addig mára inkább a pulyka- és a csirkehúsból készült ételek népszerűek. A magyaros ízvilágú étkek azonban soha nem mennek ki a divatból. Ez a szakácskönyvbe beküldött receptek többségén is meglátszik. A konyhafőnök eddigi tapasztalatai vegyesek, talált nagyon ötletes leírásokat és kevésbé szellemeseket is. A háziasszonyok kedvelik a vajjal és tejszínnel készült, gyorsan elkészíthető finomságokat. Kitüntetett szerepet kapott a gasztronómiában is az idő. Mathias Péter a hozzá eljuttatott receptválogatásban még mutatóban sem talált gyúrt tésztát. A kiválasztott és elkészített ételek némelyikét saját ötleteikkel gazdagították és díszítették. Így kapott például a túrófánk aranypapírhoz hasonlítható karamellboglyát, melynek elkészítési módját a szakácskönyvben lehet majd elolvasni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondták a nászutat,hogy minél több rokonnal találkozhassak

Több ezer kilométerre hazánktól a tengerentúlon talált egymásra két magyar fiatal, s épp a közös… Tovább olvasom