Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Szakács nagynéni a nagykövetségről és ajándék afgán recept

Receptverseny - Ezúttal Sopronhorpácson, Harrach Andrásnál jártunk, aki megismerteti velünk a németországi ismerősétől ajándékba kapott afgán receptet, és elmeséli, hogyan készített pontos és részletes leírást arról, miként használjuk helyesen a bográcsot.
Eredeti végzettségét tekintve autószerelő, a főzést iskolában sosem tanulta. Igaz, édesanyjától sok hasznos, olykor apró fortélyt igen. A nyugdíjas pedagógus édesanya szintén kitűnően süt, főz.

– Annak idején még, amikor a mai technikaórát úgy hívták, hogy gyakorlati foglalkozás, a magasabb osztályokban a lányok télen az iskolákban külön erre kialakított helyiségben a varrás, kézimunkázás mellett a sütés-főzés rejtelmeivel is ismerkedtek – kezdte Harrach András. – A tanítványai közül sokan tőle kapták az első ilyen jellegű útmutatásokat, van köztük olyan is, aki ma már „többunokás" nagymamaként szívesen emlékszik vissza azokra a foglalkozásokra. A töltött kelkáposztát és a ribizlis lepényt is édesanyám szokta elkészíteni.
András már tizenévesen a konyhában segédkezett. Először az apróbb feladatokat végezte. Úgy tizenöt évvel ezelőtt a szakonyi fiatalok kis sütést rendeztek a focipályán. András csapata is bográcsozott. Az alkalmi zsűri szerint a fiúké sokkal finomabbra sikerült, mint a lányoké. Tulajdonképpen innen indult András „karrierje". Mint mondja, ma már inkább a kertben szeret főzni, a konyhában kevésbé. Mindenesetre a család beszerzett egy afgán receptet.

– Németországban voltunk vendégségben, amikor megismerkedtünk egy magyar hölggyel és afgán származású férjével. Az afgán húsos tészta leírását tőle kaptam. Akkoriban nagy sláger volt a családunkban a tésztakészítő gép, így sokszor került az asztalra spagetti – folytatja. – Érdekes és finom, fenséges ízkombinációt kapunk, ha elkészítjük ezt az ételt.

András édesapja nagymamájának testvére a francia nagykövetségen volt szakács. Mészáros Annáról cikk 1941-ben a Képes Vasárnap című hetilapban is megjelent. Sőt, Gundel Károly írt receptjéről elismerő kritikát, s emellett egy értékes díjat is átvehetett. Emellett számos ételleírást őriz a múlt század fordulójáról, valamint a II. világháború idejéről. Ilyen elődök mellett csoda-e, hogy András is szeret főzni, sütni és kedvenc időtöltésévé vált a bográcsozás és grillezés.

András komoly leírást készített a bogrács helyes használatáról, a jó tűzrakásról. (Terveink szerint a témára a Bizalmasan oldalakon még visszatérünk.)

– Nehéz megmondani, hogy sör vagy bor való egy kerti partira – gondolkozik el András. – Nyáron meleg van, e szerint a sör lenne az ideális, miközben a húshoz pedig bor illene. Azt mondom, ebben nem lehet különbséget tenni, mindenki azt fogyasszon, amit igazán szeret. Idénre még egy külső sütést szeretnénk tartani, amikor a budapesti rokonokat hívjuk meg. Ám gyakran előfordul, hogy átjönnek hozzánk a szomszédok és csupán szalonnát sütünk. A grillezésnél jómagam azonban szeretek mindent elvégezni, azaz már időben előkészítem, bepácolom a húst. Vallom, az igazán finom étel egyik titka, ha a szakács az elejétől a végéig látja, alakítja azt.

Éppen a kevés szabad hétvégéről, az időjárásról beszélgetünk, amikor elkezd esni az eső. Hamar elkészül a fénykép, s aztán újból kisüt a nap. András szerint ezért is nehéz manapság összehozni egy kerti sütést, mert nem lehet tudni, ki mikor ér rá, továbbá jó idő lesz-e.

Arra azonban még jut idő, hogy a Kisalföld receptkönyveiről ejtsünk néhány szót. András szerint minden háztartásban megtalálható egy receptkönyv, amelyből a kezdő háziasszonyok az alapokat megtanulhatják. S ezt jól kiegészíti a Kisalföld három kötete. Mert szerinte a főzés nem is olyan ördöngös tudomány.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom