Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Száguldozók: 9 milliárdot hozott az objektív felelősség

Összesen 9 milliárd forintot fizettek be csütörtökig 2008. május 1-je, az objektív felelősség elvének bevezetése óta a megbüntetett autósok vagy az üzemben tartók. A kiszabott bírság ennél több, 16 milliárd forint, de az eljárások egy része még másodfokon van vagy behajtás alatt áll a bírság.

Az objektív felelősséggel kapcsolatos szabályozás 2009. május elején változott utoljára, azóta a sajtó egy részében az terjedt el, hogy 15-20 kilométeres óránkénti sebesség túllépést állítólag még nem büntetnek - derül ki a rendőrség adataiból. Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint a téves hiedelem azok kapcsán terjedt el, akiknek a sebességtúllépése nem üti meg a közigazgatási határértéket.

Ellenük - vagy az autó üzembentartója ellen - nem közigazgatási, csak szabálysértési eljárás indul. A két eljárás között a különbség az, hogy a közigazgatási szabálysértési eljárásban közigazgatási bírságot szabnak ki. Egyébként pedig büntetőpontot lehet kapni, vagy helyszíni bírságot, bizonyos esetekben pedig a jogosítványt is elvehetik. A közigazgatási eljárásban az autó üzemeltetőjét nyilatkoztatják, hogy ki vezette a kocsit, amikor a szabálytalanság történt.

A válaszadásra fél éven belül lehet kötelezni az üzemeltetőt, de ha bűncselekmény kapcsán tenne magára vagy családtagjára terhelő vallomást, akkor nem kötelező kitöltenie a nyilatkozatot. Szabálysértés esetén viszont igen. A leglényegesebb, hogy a hitelesített mérőeszközök hibahatárán túl - ez 3 kilométer per óra, vagy 3 százalék - mindenkit megbüntetnek, vagy szabálysértés miatt, vagy az objektív felelősség elve alapján, ha a gyorshajtás elérte a közigazgatási határértéket - mondta Óberling István. A jogosítványt akkor veszik el, ha 100 kilométer per óra alatti megengedett sebességnél a megengedett felével, 100 felett pedig a megengedett sebesség harmadával hajt gyorsabban valaki. Büntetőpontot legalább a megengedett egynegyedével történő sebességtúllépésnél lehet adni. Az objektív felelősség elvének 2008. májusi bevezetése óta 405 ezer közigazgatási határozatot hozott a rendőrség.

A legtöbb, 365 ezer, gyorshajtás miatt született. Több mint 38 ezer a megállás szabályainak megszegése kapcsán, 5200-an a közlekedési lámpának nem álltak meg, 4700 autóst a behajtás vagy kötelező haladási irány szabályainak megszegése miatt büntettek. Több mint 330 ember szabálytalanul használta az autópálya-leállósávot, 171-en védett természetvédelmi területen autóztak, 37 ember a vasúti átjáróban szabálytalankodott. Az összbüntetés 16 milliárd forint, ebből 9 milliárd jött be csütörtökig. Az eljárások egy része másodfokon van, egy része pedig behajtás alatt, utóbbi 20 ezer eljárást jelent. Ennek körülbelül 3 százaléka nem lesz behajtható. Vannak, akik különböző okokra hivatkozva méltányosságot kérnek. Erre egyelőre van lehetőség, de ezt októbertől meg fogják szüntetni. A rendőrség szerint az objektív felelősség kapcsán az autósoknak ne az legyen az érdekes, hogy mekkora szabálytalanságért mekkora bírság jár, hanem hogy miként tartsák be a szabályokat, mikor a volán mögé ülnek.

Olvasóink írták

 • 5. Domestic 2009. május 16. 13:49
  „...én biztosan tudom, hogy jó helyre ment a beszedett pénz! (mondta az optimista)
  ...én meg biztosan tudom, hogy ez is csak a feneketlen kútba lett öntve és nem más az egész mint a parasztok sarcolása! (monta a másik)”
 • 4. Primax 2009. május 15. 21:19
  „Hozott és vitt...
  Nézőpont kérdése.”
 • 3. MTT 2009. május 15. 19:40
  „vagy akár már el is halálozott.........”
 • 2. miracle 2009. május 15. 14:04
  „"A válaszadásra fél éven belül lehet kötelezni az üzemeltetőt,"
  Miért nem mindjárt 40 évig lehet rajta gondolkodni? Megküldik a papirost, 8 napon belül reagáljon. Fél év után már lehet 2 kocsit eladott, új felesége van, meg kiköltözött külföldre.”
 • 1. taki 2009. május 15. 12:48
  „http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/hibaztak_a_jarorautoban_ulo_rendorok_/2099142/?ls=1

  ők is közte vannak???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kartellgyanú a cukoriparban

Versenyfelügyeleti eljárást indított három cukoripari vállalkozás ellen a Gazdasági Versenyhivatal… Tovább olvasom