Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Száguldókra figyelt az összes traffipax

Győr-Moson-Sopron - A gyorshajtás állt a rendőrség áprilisi nemzetközi TISPOL-akciójának középpontjában. A megyében 200 autóst jelentettek fel, 73-at a helyszínen büntettek sebességhatár túllépése miatt. A három nap alatt 396 alkoholszondát használtak el a járőrök, 2 ittas sofőr bukott le.

Minden üzemképes hagyományos és fix (automata) sebességmérő műszerét bevetette a rendőrség a TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – éves ellenőrzési terve alapján áprilisban végrehajtott akcióban. A figyelmet ebben a hónapban azért fordították a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművekre, mert a gyorshajtás Magyarországon a legelterjedtebb szabálysértés és a legfőbb baleseti ok. Egyben – a biztonsági öv használata mellett – elsődleges a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében.

A TISPOL-ellenőrzés időtartama alatt a gépjárművek műszaki állapotát is fokozottan ellenőrizték a járőrök, amibe a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is bevonták.

A hagyományoknak megfelelően a passzív biztonsági eszközök használatára is figyeltek a rendőrök.

A Kisalföld összehasonlította a márciusi és az áprilisi akciók eredményeit. Bár a korábbi háromnapos ellenőrzési sorozat középpontjában a teherautók álltak, a jellemző szabálysértések és az azokért kiszabott büntetések jellemzőek a közúton közlekedőkre is.


Alkoholszondás ellenőrzést márciusban 466-ot, áprilisban 396-ot végeztek a járőrök, ez utóbbi esetben találtak két ittas vezetőt, akik ellen szabálysértési feljelentést tettek. Vezetői engedélyt most 3-at, egy hónapja 6-ot vettek el érvénytelenség miatt.

Az engedélyezett sebességhatárt 91-en lépték túl jelentősen márciusban, most 174-en, őket mind feljelentették a járőrök. Nem jelentős túllépés 69 volt, ebből a múlt hónapban 22 esetben feljelentés született, a többiek helyszíni bírságot kaptak, összesen 505 ezer forint értékben. Áprilisban 99 vezetőnél mértek nem jelentős túllépést, közülük 26-ot jelentettek fel, a többiek összesen 727 ezer forint helyszíni bírságot kénytelenek fizetni.

Az összes szabálysértés összehasonlításában a márciusi TISPOL-akcióban 135, áprilisban 228 feljelentés született. A múlt hónapban 163 esetben összesen 1 millió 374 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki a járőrök. Áprilisban 180 helyszíni bírság kiszabása után 1 millió 678 ezer forintot kell befizetniük a gyorshajtó járművezetőknek.

A következő, júniusi 5-én kezdődő háromnapos egységes európai közlekedésrendészeti akció középpontjában az alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetők kiszűrése áll majd.

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2009. április 30. 17:00
    „De jo hogy figyelmeztetnek,na meg akik telefonalnak azt kihagytak bar az nem lenyeges ugye?Ez mindennapos munkalyuk lehetne nemcsak felevente ,aztan most mindent bele!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep – munka nélkül

Visszafogottan kell „megülnünk" a munka ünnepét és ennek oka nem(csak) a világ másik feléről indult vírus, hanem egy másik betegség: a munkanélküliség. A legrosszabb helyzetük a pályakezdőknek van: az igény irántuk a tizedére esett vissza december és március között. Tovább olvasom