Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Száguldók százezres büntetése

Győr-Moson-Sopron - Három olyan autó fotóját tette közzé honlapján a rendőrség, amelyek vezetőinek 130 ezer forint bírságot kell befizetniük gyorshajtásért. A megye ˝sebességrekorderei˝ között van, akinek 150, de olyan is, akinek 300 ezer forintba került a száguldás.


Sajnos a megyei közlekedésrendészetnek is vannak ˝sebességrekorder fotói˝, s bizony a bírságok is rekordnak számítanak. A legmagasabb, 300 ezer forint közigazgatási bírságot az az autós kapta, aki a 30 kilométer per órás korlátozás mellett 84-gyel ment. Az 50 helyett 114, illetve 105 kilométer per órás sebességért lakott területen belül 130 ezer forintot rótt ki a hatóság, míg autópályán mért óránkénti 215, illetve 220 kilométeres sebességért 150 ezer forintot.

A megye főútjaira 40 sebességmérő kamerát tervez felszerelni a rendőrség a baleseti szempontból kiemelt helyekre. Folyamatosan vizsgálják a baleseti helyzet alakulását, így előfordulhat, hogy a traffipaxokat rejtő dobozokat áthelyezik.

A közlekedési balesetek számának csökkenése érdekében 2008. május 1-jétől bevezetett rendelet szerint alkalmazza a rendőrség a közlekedésben az objektív felelősség elvét. Az ehhez kapcsolódó közigazgatási bírság meglehetősen komoly összeget jelenthet, például a gyorshajtás esetén. Ez év május 2-ig a megengedett sebesség túllépését százalékos arányban szankcionálta a rendelet, ettől az időponttól már kilométer per órában határozzák meg, mennyit fizet az autós.

A rendőrség a napokban feltette a www.police.hu honlapjára három olyan autónak a fényképét, amelyeknek vezetői jelentősen túllépték a sebességet.

Fénykép készül: A megye főútjaira 40 sebességmérő kamerát tervez felszerelni a rendőrség a baleseti  szempontból kiemelt helyekre.
Fénykép készül: A megye főútjaira 40 sebességmérő kamerát tervez felszerelni a rendőrség a baleseti szempontból kiemelt helyekre.

Az egyik az óránkénti 130 kilométeres sebességkorlátozás ellenére 221-gyel haladt, a másik a 80-as korlátozás ellenére 162 kilométer per órás sebességgel. A harmadik lakott területen 50 helyett 114-gyel közlekedett.

Az idén májustól érvényes szabályozás alapján óránkénti 50 kilométeres megengedett sebességig 15–25 kilométeres túllépés után szabnak ki 30 ezer forint közigazgatási bírságot. A bírság összege 130 ezer forint, ha 50 kilométeres korlátozásnál 105–115 közötti sebességgel halad a jármű, 125 felett pedig ez az összeg 300 ezerre nő.

Amennyiben a megengedett sebesség óránként 50 és 100 kilométer közötti, szintén 15 kilométer per óra a tűréshatár, tehát 90-es táblánál a 105-tel vagy annál gyorsabban hajtókat büntetik. A 100 feletti kategóriában 20 kilométer per órára nő a tűréshatár. Autópályán, ahol óránként 130 a megengedett legnagyobb sebesség, 150-től büntetnek,
  300 ezer forintról szóló csekket a 240-nel vagy az a feletti sebességgel közlekedők kapnak.

A módosításokat a május 2-tól indult eljárásokban kell alkalmazni, ezért előfordulhat, hogy egy áprilisban elkövetett cselekményt – a májusban indult eljárásban – már az új szabályok szerint bírálnak el.

Ráadásul traffipaxinvázió várható, miután az országos főkapitányság  idén 50 új mobil és legalább 200 új telepített sebességmérő beszerzésére írt ki közbeszerzési pályázatot. Az autópályákon 31 újabb mérőhelyet alakítanak ki, és ez a program az év végén sem áll le. A tervek szerint három éven belül 700 új berendezéssel fogják mérni az országban a sebességtúllépést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy halott és tucatnyi súlyos sérült az utakon

Tíz súlyos baleset történt az ország útjain a hétvégén, két nő és két férfi halt meg, több mint egy… Tovább olvasom