Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Szaddám Huszein mégis megjelent a tárgyaláson

A korábbi bojkott-fogadkozás ellenére megjelent hétfőn perének újabb tárgyalásán Szaddám Huszein volt iraki elnök és hét vádlott-társa. A vádlottak azt állították, hogy erőszakkal hurcolták be őket őreik a bagdadi különleges bíróság tárgyalótermébe.
Az exdiktátor "le az árulókkal!", "vesszen Bush!", "éljen az iraki nemzet!" kiáltásokkal lépett be a terembe. "Te egy senki vagy! Szégyelld magad!" - kiáltotta később a bíróság elnöke felé.

Szaddám Huszein féltestvére, Barzán Ibráhim al-Haszan at-Tikríti, a titkosszolgálat volt főnöke dulakodott őreivel, amikor azok erővel le akarták tuszkolni a vádlottak padjára. Végül a földre ült, hátat fordítva a bírói emelvénynek. A rákbeteg Tikriti követelte: engedjék haza, hogy családja körében halhasson meg. Az ügyvédek - előzetes fogadkozásuknak megfelelően - távol maradtak a tárgyalásról. "Sem az iraki törvények, sem bármilyen más törvény nem kötelezheti részvételre a vádlottakat és a védőket, hacsak nem a dzsungel törvénye" - mondta kevéssel a tárgyalás kezdete előtt Halíl al-Dulaimi, a védők csapatának vezetője.

Miután a vádlottak választott ügyvédei bojkottálták az utóbbi tárgyalásokat, a bíróság kinevezett védőket a vádlottak számára, de ők ezekkel nem hajlandók együttműködni. A vádlottak és védőik egyrészt a bíróság élén történt személyi változások ellen tiltakoznak, ellenséges elfogultsággal vádolva a jelenlegi vezető bírót, Rauf Rasid Abder-Rahmant. Másrészt az ügyvédek és családjaik személyes biztonságának szavatolását követelik. Végül pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy egyenesben, vágatlanul közvetítsék a televíziók a tárgyalást. Bírósági tisztségviselők közölték: a bírák a régi rendszer három régi tisztségviselőjének tanúvallomását kívánják meghallgatni a hétfői - szám szerint tizenegyedik - tárgyaláson.

Haszan al-Obedi, a titkosszolgálatok volt vezetője és Ahmed Huszein Hudeír volt elnöki kabinetfőnök foglal helyet a tanúk padján. Egy harmadik személy, aki biztonsága okán nevének elhallgatását kérte a bíróságtól, függöny mögött tesz tanúvallomást. A most folyó perben 148 síita lemészárlása a vád a volt államfő és hét vádlott-társa - az előző rendszer magas rangú tisztségviselői - ellen. Egy 1982-es vérontásról van szó. A Bagdadtól északra fekvő, síiták lakta Dudzsail faluban merényletet kíséreltek meg az akkori elnök, Szaddám Huszein gépkocsi-konvoja ellen. A vád szerint a rákövetkező megtorlásban a falu 148 lakosát ölték meg a biztonsági szolgálatok, többeket megkínoztak.

A vádlottak ártatlannak vallják magukat. Ha rájuk bizonyítják a vádat, halálos ítélet várhat rájuk.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi jelzőrendszer márciustól

Egy budapesti székhelyű cég kapta a megbízást a mosonmagyaróvári jelzőrendszeres házi… Tovább olvasom