Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szabálysértés lett

a „passzív ellenállás”

Akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki a jogszerqen intézkedő rendőrnek nem engedelmeskedik, „passzív ellenállást” tanúsít – erről a múlt héten döntött a kormány, a rendelet módosítását a keddi Magyar Közlönyben tették közzé. Kondorosi Ferenc, az IRM államtitkára szerint a rendeletmódosítás célja az egyértelmq helyzet megteremtése. Az új szabály március 11-től lép hatályba.

A távirati iroda úgy tudja, a kormány azért kezdeményezte a módosítást, mert az őszi zavargásokat követő bírósági ítéletekből az derült ki, hogy az egyes bíróságok másként értelmezik a „passzív ellenállásra” vonatkozó szabályokat. A kormány indoklásában az szerepel, hogy a jelenlegi szabálysértési joganyag lehetővé tesz olyan – a jogalkotói szándékkal ellentétes – értelmezést is, amely szerint a kizárólag passzív ellenállásban megnyilvánuló engedetlenség nem valósít meg semmilyen szabálysértést.
Az államtitkár hangsúlyozta: az intézkedés alá vont személy nem mérlegelheti, hogy az eljárás jogszerq-e, köteles az intézkedésnek alávetni magát, ha egyértelmqen megállapítható, hogy rendvédelmi szerv hivatalos eljárásáról van szó.
Szólt arról is, hogy az intézkedéssel szemben a jogorvoslat lehetősége fennáll. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom