Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szabályos vörös kereszt

Magyarország MTI A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vöröskereszt-társaságok felvilágosító kampányt indítanak a szervezet emblémájának helyes használatáért – hangzott el a Magyar Vöröskereszt tegnapi tájékoztatóján.

A cél nem a szankcionálás – bár a törvény lehetőséget ad erre is –, hanem a párbeszéd azokkal az intézményekkel, gazdasági társaságokkal, egészségügyi szolgáltatókkal, amelyek jogtalanul használják a szervezet szimbólumát, a vörös keresztet – mondta Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára.
Az esetek többségében az emblémát jóhiszemqen használják – tette hozzá Oros Paulina, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője. Kiemelte: a magyar törvények is – harmonizálva a Genfi Egyezménnyel – lehetőséget adnak arra, hogy a jogszerqtlen használatot szankcionálják. Varga Réka, a Nemzetközi Vöröskereszt Közép-európai Régiójának jogásza elmondta: az embléma és a mozgalom együtt született és egyetlen szerepe, hogy védelmet nyújtson a háborús eseményeknél, békeidőben pedig csak a Nemzetközi Vöröskereszt és társaságai használhatják a szimbólumot.
Az emblémának háborús cselekményeknél kiemelt szerepe van, aki ilyen felségjellel ellátott autót vagy épületet támad meg, háborús bqncselekményt követ el – tette hozzá a jogász. A jogilag védett embléma – a Svájcból induló mozgalom tiszteletére – az ország fordított zászlajának „mintázata”, tehát a fehér alapon vörös kereszt. Az 1949. évi Genfi Egyezmény 38. cikke erősítette meg a vörös keresztet és a vörös félholdat, mint a fegyveres erők egészségügyi alakulatainak megkülönböztető jelét.
Habsburg György, a magyar szervezet elnöke elmondta: a kampány lényege, hogy csökkentsék a jogosulatlan emblémahasználatot, hiszen a 186 tagországban mqködő szervezetnek mindig is fontos volt a védelem. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatója egy ezer ember megkérdezésén alapuló felmérést ismertetve elmondta, az emberek többsége egyetért azzal, hogy az emblémát Magyarországon csak a Magyar Vöröskereszt használhassa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teakészítés fortélyai

Lényeges, hogy az egyes teafajták elkészítésének szabályait betartsuk. Sokan nincsenek tisztában ezzel, pedig nagyon fontos, mert nem ugyanabban az ízélményben lesz részünk. A fekete teán kívül mindegyik fajtánál ajánlott az először felforralt vizet 60–70 fokra visszahűteni, majd a teafüvet ebben áztatni.
Tovább olvasom