Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szabadság, felmondás, műszakpótlék, kártérítés

A munka törvénykönyvének módosítása napokon belül a közélet egyik slágertémája lesz – a tervezet ugyanis hamarosan a kormány asztalára kerül, majd pedig az Országgyűlés elé.
Az első, nyáron kiszivárgott tervezet (munkaanyag) nagy vihart kavart, azóta készült egy újabb tervezet is. Ebben már közeledtek az álláspontok a szakszervezet és a politika között – ehhez persze az is kellett, hogy az érintettek egyeztessenek. Ennek bizonyságául Kara Ákos győri parlamenti képviselő, a szociális és foglalkoztatási bizottság alelnöke meghívására – aki a budapesti egyeztetéseken részt vett – Győrbe érkezett Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A tervezet „B" verziójáról ők ketten tartottak tájékoztatót szerdán.

Az elején leszögezhető, hogy a kollektív jogoknál még mindig távol állnak az álláspontok; az egyéni munkajog esetében viszont több területen megállapodás vagy megállapodásközeli helyzet alakult ki. Ilyen például a szabadságolás kérdése, amelynél jelen állás szerint várhatóan marad a húsz nap és a sávos életkori pótszabadság is. A felmondási tilalom az anyák esetében megmarad, mint ahogy a védett kor intézménye is.
A műszakpótlék tervezett változtatása is nagy port kavart a nyáron – ebben is közel vannak az álláspontok. Lényege: a munkaadó és a munkavállaló külön megállapodása nélkül is délután hat és reggel hat óra között bérpótlék (műszakpótlék) jár, amelynek mértéke 30 százalék. Így aki délutános műszakban dolgozik és eddig 15 százalékot kapott délután kettő óra és este tíz óra között, mostantól délután hat és este tíz között 30 százalékot kaphat, délután kettő és hat óra között viszont semmit. Ám a fizetésében a műszakpótlék összege így sem változik. Vasárnap rendes munkaidőben a munkavégzésért változatlanul 50 százalék pótlék jár, munkaszüneti napon pedig 100 százalék.

A másik nyári „slágertéma" a kártérítés volt, ebben a mostani tervezet szerint a súlyos, gondatlanságból elkövetett eseteknél teljes kárigény nyújtható be a munkavállalóval szemben. „Annyit sikerült elérni, hogy a bíróság ilyen esetekben figyelembe vegye a munkavállaló anyagi helyzetét is, tehát könnyítéssel élhessen" – mondta a munkástanácsok elnöke.

Maradtak azért még kérdéses pontok, erre is egy példa a végére: a jelenlegi munkaanyagban még szerepel, hogy a munkavállalók munkaidejükön túl sem szidhatják munkahelyüket, illetve munkaadójukat.

Olvasóink írták

  • 1. nane 2011. október 07. 08:44
    „És mennyit kap aki este 6 - reggel 6 ig dolgozik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MOSZ szerint ˝rabszolgákká˝ válhatnak az orvosok

Ha a Munka törvénykönyvét az ismert formájában fogadják el, az orvosoknak szó szerint az egész életüket a kórházban kell majd tölteniük - mondta Bélteczki János. Tovább olvasom