Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Szabadra állítva: legális fájlletöltések, bukott a tárca

Hétfői ülésén a parlament elfogadta a szerzői jogról szóló törvényt. Bár korábban szigorítást emlegettek, mégis kimaradt belőle a saját célra zenét vagy filmet letöltők büntethetősége.
Az igazságügyi minisztérium által benyújtott tervezet szerint a magáncélú letöltést, másolást bűncselekménnyé nyilvánították volna. Az elv úgy szólt, hogy tudnia kellene mindenkinek, aki az internetről a szerzői jog oltalma alá tartozó műveket (zenéket, filmeket) tölt le, hogy az azt közzétevő törvényesen járt-e el akkor, amikor közzétette az anyagot. Az egyedi felhasználók ilyen jellegű üldözésével maga az Artisjus sem értett egyet, a szerzői jogvédő szervezet sem támogatta a javaslatot.

Az eredeti javaslat szerint büntethető lett volna, ha a letöltő-másoló ember "tudja, vagy az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett tudnia kellene, hogy a többszörözés nem jogszerűen létrejött műpéldányról vagy a nyilvánossághoz nem jogszerűen közvetített műről történik."
A szerzői jogról szóló törvényt módosították, de a magáncélú letöltések büntethetőségére vonatkozó rész nélkül. Két szocialista és egy MDF-es képviselő is javasolta, hogy vegyék ki ezt a részt a törvénymódosítás szövegéből.

KDNP-s indítványra a Magyar Szabadalmi Hivatal helyett a kultúráért felelős miniszter vezethet nyilvántartást közös jogkezelő szervezetekről. Volt olyan módosító, amelynek esetében szavazategyenlőség alakult ki, és végül az elnöklő Mandur László (MSZP) szavazatával utasította el a parlament. (Normál esetben az elnök nem szokott szavazni.)

Jelenleg minden esetben, amikor valamilyen - legális forrásból származó - adathordozót vásárolunk, jelentős összeget fizetünk a szerzői jogokért is. Egy üres DVD esetében ez 150 forint, de ugyanígy beleépítették ezt a díjat például a memóriakártyák, mp3 lejátszók vagy USB-s háttértárak árába is. Az ilyen módon a jogdíjakra összegyűlt pénz azokat a szezőket hivatott kárpótolni, akiknek az másolt vagy letöltött műveik után bevételkiesésük keletkezett.

Olvasóink írták

 • 2. knifemaster 2008. november 18. 08:45
  „#1
  Volt már szó róla nem egyszer.Utánna lehet olvasni.
  Az összes olyan terméken ami hivatalosan az országba kerül forgalmazásra, ami alkalmas multimédia lejátszására vagy tárolására,beépített jogdíj van.
  Mi lenne veled akkor ha a ceruzán is lenne? mert másolat készítésre alkalmas.Erről is volt szó.
  Lehet venni matrica nélkül is legálisan adathordozót,ólcsóbban,ha valakinek ez annyira irritáló.
  Én inkább fizetnék (mertmost még máshol szerzem be az alapanyagot) átalányt,mint hogy egyszer bebukjak valamiért ,egy nagyobb,szigorúbb büntetés reményében.”
 • 1. Putyilov 2008. november 18. 06:51
  „Az üres lemezeken lévő matrica pedig azt jelenti,hogy a saját szellemi termékem után is fizetek.
  Ez persze nem furcsa senkinek,mert bevétel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi bázisjogosultságok átiratása

Budapest - November végéig kérelmezhető a történelmi bázisjogosultságok átírása – adta hírül a… Tovább olvasom