Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szabad strandok, tilos vizek

Vannak, akik az uszodára esküsznek, mások inkább a szabad strandokat részesítik előnyben, „ élővízben ” szeretnek úszni, folyó- vagy tóparton heverészni, ahol talán kisebb a zsúfoltság is. Jobbára azt sem bánják, ha hivatalosan nem engedélyezett a fürdőzés a megkedvelt helyen.

Kilenc hatóság engedélye

A természetes fürdővizek (folyó, vízfolyás, holtág, állóvíz, tározó, mesterséges tó) minőségi követelményeiről, a fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről egy tavalyi kormányrendelet meglehetősen szigorúan és nagyon részletesen rendelkezik. A rendelet kilenc különböző „ hatóságot " sorol fel az engedélyezői körben.
A tisztiorvosi szolgálat „ csupán " első a sorban. A városi intézetek a fürdőhelyek kijelöléséhez háromszoros vízmintavétel után s kedvező eredmények esetén járulnak hozzá. A megyei ÁNTSZ-hez eddig még kevés kérés érkezett: egy soproni és három győri szabad strandról.

Győrben három helyen

A megyeszékhelyen idén is három szabad strand vár nyitásra, tudtuk meg Szabó Sándortól, az üzemeltető kommunális szolgáltató főosztályvezetőjétől. A Mosoni-Dunán az Aranypart I. és az Aranypart II. (élővíz és holtág mellett) a hagyományos fürdőhely. Megtörtént az eszközök, berendezések felújítása, tart a partrendezés, pünkösd után meglesz a szakhatósági bejárás, két vízmintavétel már volt, a strandok a május 30-i hivatalos nyitásra készen állnak majd. Az Aranypart II. bizonyos szakaszán lesz némi korlátozás július elején, a triatlon idején, egyébként nem várható hosszabb idejű lezárás, az üzemeltető egy-egy napra örömmel teljesíti a vízisport-eseményeket rendezni akarók kérését. A harmadik szabad strand a Rába partján, közismert nevén a Kovalternál nyit majd.

Ikrény: víziparadicsom

A környező tavak közül kétségkívül az ikrényi a legkedveltebb, s igazából az egyedüli, vízi sportokra kiépített. Két évvel ezelőtt borzasztó nehéz volt az indulás, mondta lapunknak az Extreme Camping Kft. tulajdonosa, Ékes Csaba. Azóta azonban igazi víziparadicsom alakult itt ki, a fürdési lehetőségen kívül vízisípálya, lábtenisz- és strandröplabdapálya, idéntől új grillpavilon várja a vendégeket. A június végi EB-futam előtt és után wakeboardsuliba járhatnak, akik a „ vízisídeszkázást " akarják megtanulni.
A teljes terület 16 hektár, ebből a vízfelület 13 hektár. A vízminőséggel még soha nem volt gond. Úgy mondják, messze környéken ez a legtisztább tó. Meg kell jegyeznünk: nem szabad strandról van szó, a belépőjegy felnőtteknek 400, diákoknak, gyerekeknek 300 forint – a szolgáltatások is ennek megfelelőek.

Abda: tanulmányterv van

Abdán valami beindult, még ha egyelőre nem is lesz belőle strand. Somogyi György polgármester mindenesetre bízik benne: kerül majd rá pénz. A két tó melletti területből az önkormányzatnak is van egy tulajdonrésze, ezt szeretnék közösségi célra hasznosítani. Tanulmánytervet már készíttettek, azonban egy olyan részletes terv, amely alapján a bányakapitányság érdemben nyilatkozhatna, túl sok a polgármesteri hivatal mostani kasszájának. Ez lenne a költségesebb része a dolognak, a strand kialakítását könnyebben megoldanák.

Öttevény: túl drága lenne

Öttevénynek két horgászásra használt tava van, népszerűek ezek a fürdőzők körében is, bár itt legfeljebb csak a lábáztatás a megengedett. Gyűrü László, a polgármesteri hivatal műszaki ügyintézője nem is biztat azzal, hogy itt mostanában engedélyezett szabad strand lesz. Kialakítása (ivóvíz, vécé, vízimentő-szolgálat) meghaladná a község anyagi lehetőségeit. S ha a parton napozók alkalmasint megmártóznak a vízben, saját fe-

lelősségükre, vagy éppen felelőtlenségükre teszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líceumi fórum a jó halálról

„ Az eutanázia nem kegyes, hanem jó halált jelent, lévén, hogy az eu görögül annyit tesz, jó.… Tovább olvasom