Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szabad a munka

A tizenöt régi európai uniós tagállamból hatban szabadon vállalhatnak majd munkát az új tagországok munkavállalói május elsejétől. A kezdettől szabad munkavállalást biztosító Egyesült Királysághoz, Írországhoz és Svédországhoz a közelmúltban csatlakozott Finnország, Spanyolország és Portugália.
Ladó Mária a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium integrációs és nemzetközi főigazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: lehetséges, hogy jövőre már Hollandia is szabad munkavállalást biztosít. Az eddigi korlátozást a bejelentések szerint csak az idei év végéig, és nem újabb három évig tartják fenn, de erről végleges döntést csak később, egy újabb kormányzati javaslat alapján hoz majd a holland parlament.

Németország is valószínűleg azt jelenti be április végén, hogy a két éve tartó korlátozást még fenntartja, de ennek időtartamát nem határozza meg. Így nem biztos, hogy igénybe veszi az újabb hároméves korlátozási lehetőséget, lehetséges, hogy már előbb szabadon vállalhatnak munkát Németországban az új tagállamokból.

Ausztria már bejelentette, hogy igénybe veszi az újabb hároméves korlátozási időszakot. Különösen indokolt esetben a régi tagállamok a három évet követően még két évig korlátozhatják a szabad munkavállalást, tehát összesen hét évig.
Más tagállamok még nem közölték döntésüket az Európai Bizottsággal, az előírások szerint ennek határideje április 30.

Az Egyesült Királyságban a múlt év végén körülbelül 10 ezer magyar dolgozott, főként a vendéglátásban, az üzleti szférában, az egészségügyben, a szállításban, a kiskereskedelemben. Svédországban a 427 tartózkodási engedélyből 196 volt munkavállalási jellegű, a többit egyéni vállalkozók, szolgáltatást nyújtók, tanulók, hozzátartozók váltották ki.

A május elsejétől szintén szabad munkavállalást biztosító Finnországtól csak 2004 végéről van adat, akkor 61 magyar dolgozott ott. A munkaerő-piaci korlátozásokat ugyancsak felszámoló Spanyolországban a múlt év szeptemberi adat szerint az 1828 magyar tartózkodási engedélyéből 1675 volt munkavállalási jellegű. A korlátozást felszámolókhoz csatlakozó Portugáliában csak 18 magyar dolgozott a tavaly.

A magyar munkavállalók között a legnépszerűbb az ausztriai és a németországi munkavállalás. Ausztriában a múlt évi adatok szerint több mint 15 ezren dolgoztak, főként a vendéglátó- és az építőiparban. Németországban tavaly több mint 10 ezer magyar rendelkezett járulékköteles munkahellyel, 2800 volt a munkanélküliként nyilvántartott személy, csaknem ezer a kormányközi egyezmény keretében munkát vállaló, 2500 körüli a háztartási segítő és szezonális munkavállaló, és körülbelül 5000-en vállaltak munkát az úgynevezett liberalizált elvek szerint, a cégek közötti szerződés alapján.

A kezdettől szabad munkavállalást biztosító Egyesült Királysághoz, Írországhoz és Svédországhoz a közelmúltban csatlakozott Finnország, Spanyolország és Portugália.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom