Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Svédasztal a divat

A magyar vendéglátásban, társasági életben és a partiszervizek gyakorlatában egyre terjedő svédasztal eredete a XIX. század elejére nyúlik vissza. Egy ismert svéd ínyenc, Dean Christian Wählin számolt be először az akkori nevén „aquavit buffet" szokásáról.
Ennek az étkezési módnak, amint nevéből is kiderül, szerves része volt a hagyományos svéd pálinka, az aquavit, valamint a vaj, a sajt, a különféle kenyerek, a halfélék és a borok.

A később smörgasbordnak nevezett svédasztal – amelynek a nevében szerepel a smör, azaz vaj szó, mivel a vajas kenyér alapeledel Svédországban – más források szerint még régebbi találmány. Lord Bloomfeld angol diplomatának már 1723-ban alkalma volt azt kipróbálni.

A diplomata feljegyzése szerint a holland hering, a füstölt szardínia, a füstölt libamell, különféle felvágottak és ropogós száraz svéd kenyerek mellett nem hiányzott a whisky és a rum sem az asztalról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szelektív hulladékgyűjtésről Téten

„ Nincs biohulladékom, ami van, azt itthon komposztáljuk. Érthetetlen, miért akarnak… Tovább olvasom