Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Sűrűn lakott börtönök

Önként jelentkezett a móri rablógyilkossággal összefüggésbe hozott Horváth Szilárd. Felröppent a hír, hogy Horváth – akit garázdaság miatt két éve jogerősen elítélt a bíróság – azért nem vonult börtönbe, mert nem volt hely a kijelölt bv-intézetben.
Egy rendőrtiszt utalt arra: a helyhiány miatt létezik olyan szelekciós rendszer Magyarországon, amely a büntetés nagyságától függően rangsorolja az elkövetőket, vagyis a rövidebb időre rács mögé kerülőknek (Horváth a garázdaságért „ csak " nyolc hónapot kapott) várniuk kell a megüresedésre. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azonban a Kisalföld kérdésére cáfolta ezt az információt, mondván: a bv nem tagadhatja meg egyetlen személy befogadását sem helyhiányra hivatkozva.

Mégsem lehet légből kapott feltételezésnek nevezni a tiszti „ elszólást " , elég ehhez a Győr-Moson-Sopron megyei két börtön telítettségét megnézni. A győri börtönben a 120 helyen 165 rabot tartanak fogva (137 százalékos a kihasználtság); a sopronkőhidai fegyházban és börtönben még ennél is magasabb ez az arány: 324 helyen 729-en raboskodnak (225 százalékos a telítettség). A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától kapott információ szerint a fogvatartottakat a lakhelyhez legközelebbi bv-intézetben helyezik el, ezért Horváth Szilárd is Budapesten kezdte meg eddig elmaradt büntetése letöltését. Egyelőre nincs szó tehát arról, hogy Sopronkőhidára helyeznék át.

Nem mennek börtönbe

A móri rablógyilkosság után – a rendőrség ekkor hozta összefüggésbe Horváthot és Farkas Róbertet a mészárlással – a közvélemény jogosan kért választ arra is: miként lehetséges, hogy Horváth Szilárd elítélt bűnözőként szabadlábon lehetett ? Nos, a hazai rendszer szerint a büntetés-végrehajtási bíró intézkedésére kell börtönbe (fegy- vagy fogházba) vonulniuk az elítélteknek, ha ezt nem teszik meg, akkor a bíró intézkedik az elővezetésükről. Amennyiben ez sem vezet eredményre, elfogatóparancsot bocsát ki ellenük, s a rendőrség vezeti elő az elítélteket. Horváthnál csak a körözésig jutottak el ebben a folyamatban, egészen tegnapig ugyanis nem sikerült őt elfogni. A 28 éves fiatalember nem az egyetlen, aki ezt az utat választotta: hazánkban a Legfelsőbb Ügyészség adatai szerint 10.211 elítélt nem vonult be büntetése letöltésére.

Távol és mégsem közel

A büntetés-végrehajtásnak nincs is információja erről, a bv csak azokról tud adattal szolgálni, akik már megkezdték büntetésüket, de jelenleg távol vannak az intézettől. Nyilvántartása szerint 76-an voltak tegnap ideiglenesen távol a bv-intézettől, 36-an a büntetés-félbeszakításról nem tértek vissza, 22-en pedig jogellenesen távoztak el (külső munkahelyről, kórházból... stb.). Jelenleg 11-en vannak olyanok, akik kegyeleti jogukra hivatkozva kaptak rövid eltávozásra engedélyt, de arról nem tértek vissza. Szökést egy rab követett el, a szabálysértők, illetve idegenrendészeti őrizetesek közül hatan vannak jogellenesen távol.

Most garázdaságért ül

Horváth Szilárd a garázdaság miatt kiszabott nyolc hónapos börtönbüntetését kezdte meg tegnap. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója legutóbb azt nyilatkozta: a rendőrség nem tervezi Horváth Szilárd meggyanúsítását a móri rablógyilkossággal kapcsolatban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diáksikerek

Az általános iskolások megyei helyesírási versenyét nemrégiben a győri Gyárvárosi Általános… Tovább olvasom