Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Surján: minden államnak biztosítania kell a vallásszabadságot!

Minden államnak biztosítania kell a vallásszabadságot - mondta Surján László, az Európai Parlament egyik alelnöke, az Európai Néppárt vallások közötti párbeszédről rendezett tanácskozásának pénteki nyitónapján az MTI-nek.
A kereszténydemokrata politikus kiemelte: az állam és az egyházak kapcsolatának "szimfóniának" kell lennie. Magyarországon az állam és az egyház elválasztása bekövetkezett, és most eljutottak az állam és az egyház együttműködésének fázisába - fogalmazott.

Ma elképzelhetetlen állami eszközökkel a hit terjesztése, mint a középkorban - mondta, hozzátéve: az államnak tisztelnie kell a polgárainak egyéni meggyőződését. Surján László azt lehetetlen állapotnak tartotta, hogy bírói erővel parancsoljanak le keresztet egy ápolónő nyakából.

Utalva arra, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságon négy ilyen per is folyik, rámutatott: e téren lehet az európai jogalkotásnak feladata, azaz a vallásszabadságot mindenki számára biztosítani kell, "még a keresztények számára is".

Kitért az emberi jogok chartájára is, és azt mondta: ez világosan rögzíti, hogy mindenkinek joga van saját vallása gyakorlásához, egyénileg és közösségben, nyilvánosan is. Ha valaki megvallja hitét, azzal nem sért másokat - jelentette ki Surján László.

Kitért arra, hogy ősszel az Európai Parlament keretei között tanácskozást rendeznek, amelynek központi témája a nemzedékek közötti szolidaritás lesz. Ez a téma mindenkit érinthet, hangsúlyozta, hozzátéve: nem tudja minden európai polgár - pedig jó lenne -, hogy a nyugdíjrendszer is ezen alapul.

Olvasóink írták

  • 2. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 09. 22:02
    „A kereszténydemokrata politikus kiemelte: az állam és az egyházak kapcsolatának "szimfóniának" kell lennie.
    Igen!! Ezt teszik ezer éve, az uralkodót kiszolgálják,mindenben,csak ők is konchoz ,húsosfazékhoz jussanak!! A szegényebb rétegek érdekeit soha nem szolgálták,soha nem az igazság számított,hanem az uralkodó az elnyomók érdeke,erre büszkék lehetnek!!Ha külön listán indulnának a választáson,nem lenne képviselőjük a parlamentben!! Csak még vannak akik hisznek nekik,ezért cipeli a FIDESZ őket a vállán a parlamentbe,kell egy hű elvtelen kiscsatlós!!!”
  • 1. vitriol2 2012. szeptember 08. 08:30
    „S.L. ugye az nem lehetetlen, hogy pártod és "szövetséges" parlamenti többségét kihasználva "parancsolt le" nagyon sok egyházat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvvadászokat fogtak Veszprém megyében

Orvvadászokat fogtak el a Veszprém megyei Hajag Vidéki Vadásztársaság területén pénteken -… Tovább olvasom