Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Surányi: át kell gondolni a monetáris politikát

A költségvetési és monetáris politika átgondolása, a gazdaságpolitikai keverék átfogó átalakítása feltétlenül szükséges a történelmi léptékű leszakadás, illetve az ország szociális szétesésének megállítása érdekében - írta Surányi György volt jegybankelnök a Népszabadságban.

A lap szombati számában Téves diagnózis, téves terápia című írásában Surányi kijelenti: mindenekelőtt a devizatartalék elégtelen szintje miatt kényszerült Magyarország az elsők között nemzetközi hitelért folyamodni 2008 őszén, a globális pénzügyi válság kirobbanása után. Eközben a kormány, a jegybank és az elemzők az államadósság és a devizahitelek magas állományában jelölték meg a sérülékenység okát. A téves diagnózist téves terápia követte.

A költségvetés hiányát a válságban indokoltnál nagyobb mértékben igyekezett csökkenteni a kormány, mert elsősorban ezt szorgalmazta a jegybank és a részben a nemzetközi szervezetek is. Ennek nyomán azonban csak mélyült a krízis. A jegybank az alacsony devizatartalék-szint miatt "majdnem lefegyverezve szemlélte az eseményeket". Nagyon összeszűkült, de megmaradt mozgásterében is szinte lebénult - írta Surányi, aki szerint az ortodox gondolkodásmód megakadályozta a jegybankot, hogy újszerű eszközöket vessen be, megkönnyítse a magánberuházások finanszírozását.

Így a rossz szerkezetben és az eredetileg meghirdetett túlzott költségvetési kiigazítással együtt a monetáris politika is hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság a szükségesnél nagyobbat zuhant.

Olvasóink írták

 • 3. kolombela 2010. január 31. 15:53
  „Surányi az arany rabló jobban tenné, ha befogná a pofáját. Az ő nevéhez fűződik az ország teljes aranykészletének elvesztése. Egy ilyen ember ne gondoljon át semmilyen pénzügyi politikát.”
 • 2. SAmu 2010. január 30. 20:28
  „S. mély szakértelméhez csak annyit: tanúk előtt állította kérdésemre, hogy az a jó, mikor egy ország nagyon el van adósodva. "nézze meg USÁ-t, milyen jól élnek "
  Sikerült az MNB teljes aranykészletét harmadáron elkótyavetyélnie.....
  Csoda, hogy itt tartunk???”
 • 1. t-a-ibi 2010. január 30. 14:05
  „Surányi--- te hány "évvel" vagy bent a mocsokban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionbaleset az M5-ösön Kisteleknél - egy halott

Egy ember meghalt, többen megsérültek, amikor két kamiont és két gépkocsit ért baleset pénteken… Tovább olvasom