Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Súlyos összeget fizethetünk az atomtemetőért

A hulladéktároló a paksi bővítés költségeit másfélszeresére növelheti. Az atomtemető építése 1700 milliárdba fájhat, ami nincs benne a bővítésre szánt 3600 milliárdban.
A Népszabadság szerint akár az 1700 milliárd forintot - a paksi bővítés árának felét - is meghaladhatja annak az atomtemetőnek az építési költsége, amely a reaktorok leszerelési hulladékának és a kiégett fűtőelemeknek a végleges tárolására szolgál majd.

Az újság csütörtöki cikkében emlékeztet: a parlament jelenleg is tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely szerint "a Magyarországon keletkezett radioaktív hulladékot és a magyarországi besugárzás során keletkezett kiégett üzemanyag feldolgozásából származó nagy aktivitású radioaktív hulladékot Magyarországon kell véglegesen elhelyezni". Hozzáteszik: Magyarországnak jelenleg nincs nagy aktivitású nukleáris hulladéktárolója, sőt ilyen máshol sem üzemel a világban, csak építés alatt álló létesítmények vannak.

Az MTA Lévai András Energetikai Alapítvány, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. adatai alapján a meglévő négy paksi blokk esetében a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésének költsége 2013-as áron számolva 1670,5 milliárd forint lesz. A felépíteni tervezett két új paksi blokk hulladékaival kapcsolatban a Lévai Alapítvány csak a kiégett fűtőelemek kezelésére adott meg költségbecslést, ez a tétel számításaik szerint 1150 milliárd forint lesz.

Mivel a fűtőanyag és a bontási hulladék elhelyezési költségei kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg, itt a végső számla 1720 milliárd forint lehet. Az említett összeg nincs benne a bővítésre szánt 3600 milliárd forintban - írta a Népszabadság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét jár a budapesti gyermekvasút

A Gyermekvasút forgalma azért állt, mert kedden kisiklott egy mozdony a János-hegy állomás előtt. Tovább olvasom