Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Súlyos következményekkel jár a feketefoglalkoztatás

Több mint négyezer-ötszáz adózó szerepel a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók NAV által közzétett országos listáján, ebből mintegy 300 munkáltató Győr-Moson-Sopron megyei. Az idei foglalkoztatotti ellenőrzések alapján a vállalkozások negyven százaléka nem jelentette be alkalmazottját. A mulasztók az adó- és mulasztási bírságon túl egyéb szankciókra is számíthatnak.

Nem éri meg be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatni, hiszen a NAV a szabálytalanságról tájékoztatja a munkaügyi hatóságot és az egészségbiztosítót is. A feketefoglalkoztatók listájáról nehéz lekerülni, mert csak két év után törli a hivatal a rajta szereplő adózókat, ha nem követnek el újabb szabálytalanságot.

A be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása miatt megállapított adót és járulékot a hivatal a mindenkori minimálbér kétszerese után és legalább három hónapra határozza meg, továbbá dolgozónként egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszab. Emellett a NAV üzletlezárásról vagy üzletlezárást helyettesítő bírságról is dönthet.

A több milliós szankciók mellett további hátrányt is jelent a listára kerülés, hiszen ezek a vállalkozások kockázatos adózóknak minősülnek. Ez a besorolás egyebek mellett azzal jár, hogy az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfa-kiutalás határideje mindig 75 nap, az ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlék naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, az adó- és a mulasztási bírság – amelynek kiszabása nem mellőzhető – minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: elbuknak, akik nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást

"Ki kell tartanunk, amíg végül mi leszünk többen", a bevándorlás ellenzői - mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban. Tovább olvasom