Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Súlyos károk a soproni erdőkben

Az idei tél jelentős károkat okozott a soproni hegyvidék erdeiben. Elsősorban a luc- és az erdeifenyők szenvedtek az úgynevezett hótöréstől és a széldöntéstől. A szakemberek mintegy ötezer köbméterre becsülik az idei télen kárt szenvedett és ezért kivágásra és elszállításra ítélt luc- és erdeifenyő mennyiségét.
– A számottevő kár nagy része a fiatal és középkorú állományokban keletkezett, mert a téli hónapokban lehullott nagy mennyiségű vizes hó megtapadt a fák ágain, tűlevelein – mondta Kiss József, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese. – A fák nem bírták a nagy súlyt, koronájuk letört vagy kettéhasadt, és a sérülések miatt életképtelenné váltak. A baj nem járt egyedül, mert márciusban két alkalommal olyan viharos erejű szél volt, amely a felázott talajból sok fát gyökerestül kifordított. Ezek a fák még több évtizedig élhettek volna. Felméréseink szerint a kár felszámolásához ötezer köbméter soron kívüli fakitermelésre lesz szükség.

Engedélyre várnak

– Ehhez az Állami Erdészeti Szolgálat engedélye szükséges, amelynek beszerzése folyamatban van – folytatta Kiss József. – Mivel a károk védett területeket érintenek, az engedélyeztetési eljárás során a szolgálat megkéri és az engedély kiadásakor figyelembe veszi a természetvédelmi hatóság véleményét is. Az engedély birtokában azonnal hozzákezdünk a károsodott faanyag kitermeléséhez, a sérült fák elszállításához. Ez nemcsak esztétikai szempontból szükséges, hanem azért is, hogy a károsítók ne tudjanak megtelepedni és elszaporodni bennük. Így is védjük az egészséges állományt az újabb fertőzés lehetőségétől. Mivel a károk jellemzően a fiatal, vékony állományokban keletkeztek, a kitermelésre kerülő faanyag alacsony értéket képvisel, így az értékesítéséből származó bevételek nem fedezik majd a munkálatok költségeit.
A luc- és az erdeifenyő Sopron jellegzetes fája, amely az elmúlt évek aszályos időjárása következtében fellépő szúkárok miatt folyamatosan veszélyeztetett.

Csökken a lucfenyő aránya

– Mivel a Soproni-hegység nagy része nem ideális termőhelye a lucfenyőnek, az erdőfelújítások során arra törekszünk, hogy csak megfelelő termőhelyeken ültessük újra, más lombos fafajokkal elegyítve, mert így sokkal ellenállóbb a biológiai károsítók és a természeti károkkal szemben – folytatta Kiss József. – Elvben megtehetnénk, hogy csak lombos fákat ültetünk, de akkor előbb-utóbb eltűnne a fenyő a Soproni-hegységből, ezt viszont nem szeretnénk. Azzal viszont számolni kell, hogy a lucfenyő jelenlegi húszszázalékos aránya tovább csökken.

Az utakról is eltakarítják

A károk nem kímélték a parkerdő sűrűn látogatott részeit sem, ezért az erdőgazdaság kéri a turisták, természetjárók türelmét és megértését. Az erdei utakra bedőlt fák, valamint a károsodott faanyag eltávolítását már megkezdték.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom