Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Súlyos hatású adóváltozások lépnek életbe

Szeptember elsejétől számos olyan változással kell számolnunk, amely súlyosan érinti pénztárcánkat.

Kemény strapának voltak, vannak ezekben a napokban, s lesznek még jó ideig kitéve az árazógépek az üzletekben: szeptember 1-jétől az eddigi 15 százalékos áfakulcs 20 százalékos. Áfa: a termékek több mint felét érinti Ez a kereskedelmi forgalomban lévő termékek több mint felét érinti. Hogy milyen mértékben, az egyéb körülményektől is függ, hiszen az áfán kívül sok minden más növekvő teher befolyásolja még az árak alakulását. Például a termelői és szállítási költségek változása. Igazából a következő napok vagy hetek döntik el, mit mennyiért kapunk. Egy biztos: nem olcsóbban.

Tapasztalt kereskedők mindezek ellenére azt mondják, az árak nem szaladhatnak a csillagos égig, a konkurenciahelyzet némiképp kordában tartja őket.

Az áfaváltozás érinti egyebek között a gáz-, hő- és vízellátást, a személyszállítást, a diák- és közétkeztetést, a gyógyászati segédeszközöket, a kulturális, fürdő- és szállodai szolgáltatásokat, a temetkezést... És persze a már korábban említett, kereskedelmi forgalomban lévő termékek több mint felét, főleg az élelmiszereket. Emlékeztetőül: januárban a korábbi 25 százalékos áfa 20 százalékosra csökkent, az főként a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozott, ezeknél tehát most nincs változás.

Jövedéki, kamat, előtakarékosság

Az egyszerűbben megjegyezhető változások közé tartozik, hogy emelkedik a cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal, és a szeszes italok (a szőlőbor kivételével) jövedéki adója egységesen 7 százalékkal.
Nemrégiben részletesen is írtunk lapunkban a 20 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó bevezetéséről, most csak röviden emlékeztetünk rá. A szeptember elseje előtt elhelyezett betétek még kamatadó-mentességet élveznek a meghatározott lekötési időszak végéig, annak lejárta után viszont az új futamidőben már nem. Vagyis a betét után járó kamat húsz százalékát adóként kell befizetni (ez a pénzintézetek dolga). Az értékpapír árfolyamnyeresége után a 20 százalékos adót csak az értékpapír

augusztus 31-ét követő megszerzése esetén kell fizetni. A tőzsdeinyereség-adó a korábban megszerzett részvényekre is vonatkozik, ha azokat szeptember 1. után adja el tulajdonosa. Magánszemélyeknek az adóbevallásukban kell elszámolni, levonható a beszerzési érték és a brókerdíj. Említeni kell, hogy aki több nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezik, annak meg kell jelölnie, hogy azok közül melyiknek az adómentességét kéri. A kedvezmény ugyanis csupán egy számlára érvényesíthető.

Köbcentinként 3–4 forint

A járművek átírási költsége is változik szeptember 1-jétől. Most az 1890 köbcentiméternél kisebb autóknál köbcentinként 15 forint az átírási illeték, ez 18 forint lesz, a nagyobb autók esetében a 20 forintos tarifa 24 forintra emelkedik. Az ötszáz köbcentisnél nagyobb motorkerékpároknál szintén 24 forint lesz az átírás költsége. Aki szeptember elseje előtt vásárolta járművét, átíratáskor ezt a tényt megfelelően, számlával, adásvételi szerződéssel igazolnia kell. (A gépjárművek súlyadója „csak" 2007 januárjától változik, erre most részletesen nem térünk ki.)

A minimálbér duplája

A társadalombiztosítási járulékoknál két fontos változás van. Az egyik, hogy a minimális járulékalap 125 ezer forint, a minimálbér kétszerese. Vagyis ennyi összeg után kell fizetni a járulékot (munkáltatónak, egyéni, illetve társas vállalkozónak), ha valaki minimálbérre van bejelentve. (Megyénkben kb. 20 ezer egyéni vállalkozó és több tízezer alkalmazott van minimálbéren.) Sokan vannak nem minimálbéresek, hanem „rendes" foglalkoztatottak, akiknek jövedelme nem éri el a 125 ezer forintot. Az ő járulékuk természetesen a valós jövedelem után fizetendő, azonban ezt a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhivatalnak. Az erre szolgáló 06T1031 jelű formanyomtatvány egyelőre csak az interneten érhető el az APEH honlapján.

Növekvő járulékok

Változik, 4-ről 6 százalékra növekszik az egészségbiztosítási járulék, ezt minden alkalmazott a fizetésében is tapasztalni fogja. Ugyancsak „meglátszik" a fizetésekben majd a munkavállalói járulék növekedése (az eddigi 1 helyett 1,5 százalék).
A nyugdíjas vállalkozóknak ezután az eddigi 5 százalékos baleseti járulék helyett 10 százalék úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

Új adónem az úgynevezett különadó: az egyéni és társas vállalkozásoknak a meglévő terheken kívül adózás előtti nyereségük további 4 százalékát kell adóként befizetniük. (A nonprofit társaságokra értelemszerűen nem vonatkozik.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják az úthibát

„ A rábapordányi Arany János út balesetveszélyes! Ki lesz a felelős, ha baleset történik?… Tovább olvasom