Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Sulinet Expressz: 150 ezer új gép

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba.

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz - közölte az oktatási tárca. Közbeszerzési eljárás nyomán 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben.
Az adókedvezményt igénybe vevők 94 százaléka alkalmazott, 80 százalékuk évi jövedelme nem haladja meg a 3,5 millió forintot - áll az oktatási tárca közleményében.

A 2003. július 1-én indult Sulinet Expressz Program célja az internet és a számítástechnikai eszközök elterjedésének elősegítése, az oktatás modernizálása irányított adócsökkentés formájában, amely az információs társadalom családi infrastruktúrájának megteremtését szolgálja. A program nyújtotta adókedvezményt kezdetben az oktatás szereplői; a pedagógusok, a szülők és a diákok vehették igénybe.

A program 2004. július 1-jén átalakult, azóta a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó minden magánszemély jogosult a programban részt venni, a vásárlóknak 50 százalék önrészt kell vállalniuk minden terméknél és évi négymillió forint jövedelem fölött az adókedvezmény nem vehető igénybe. A 2005. november 8-tól bevezetett változások alapján kizárólag teljes konfigurációk és notebook-ok szerezhetőek be a program keretében - közölte a tárca.
 
A közoktatási intézmények informatikai ellátottsága a fejlesztési programoknak köszönhetően jelentősen nőtt - közölte a tárca. A közoktatásban ebben az évben debütált informatikai normatíva találkozott az iskolák igényével; a közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott IBM Magyarország Kft.-vel kötött szerződések alapján 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben - áll az OM háttéranyagban.

A normatívának köszönhetően 22082 PC, 3028 notebook, 24344 monitor, 5.628 nyomtató és 438 szerver került az iskolákba. A közoktatási intézményekben meglévő munkaállomások száma a 2003-as 122 ezerről 2005-re 148 ezerre nőtt.   

A tárca emellett egy hárommilliárdos program keretében a középiskoláknak 1100 digitális zsúrkocsit és bőröndöt juttatott el, amely egy projektort, notebookot és DVD-lejátszót tartalmaz. A szakképzési intézmények közel ezer interaktív táblához jutottak hozzá, s a Nemzeti Fejlesztési Terv második részében 2010-ig a 62 ezer tanteremből 40 ezer jut ilyen eszközhöz - olvasható az összesítésben.

A helyi vezeték nélküli (wireless; WIFI) hálózatok kialakítása is elkezdődött: 2004 első félévében a digitális zsúrkocsi részeként 300 wireless hozzáférési pontot adtak át, 2005-ben pedig pályázati lehetőség nyílt a gimnáziumok wireless hálózatának kialakítására is százmillió forint értékben. A Nemzeti Fejlesztési Terv második részében a helyi a WIFI technológiát minden közoktatási intézményre kiterjesztik - tartalmazza a szaktárca háttéranyaga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kefires lángos

Tovább olvasom