Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Sukoró-ügy: megszüntették a Gyurcsány elleni nyomozást

Bizonyítottság hiányában megszüntették a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást Sukoró-ügyben.
Bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben. Öt ember ellen ugyanakkor vádat emeltek.

Keresztes Imre főügyész pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem.

 
Mondjon le!

Gyurcsány  Ferenc szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek le kell mondania és  bocsánatot kell kérnie tőle.  
   
A volt miniszterelnök pénteken azután, hogy a Központi  Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az ellene  hivatali visszaélés miatt folytatott nyomozást a Sukoró-ügyben,  Facebook-bejegyzésében alkalmatlannak, tisztességtelennek és alávaló  embernek nevezte Polt Pétert, amiért "hamisan gyanúsította meg" egy  súlyos bűncselekménnyel.  
   
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Polt Péter megijedt, nem  merte vállalni megvádolásának kockázatát. Bírálta az ügyészséget  azért is, mert bizonyítottság hiányában nem emelt vádat, pedig "ha  nincs bizonyíték az ügyészség kezében, az azt jelenti, hogy koholtan  vádolt".  
   
Gyurcsány Ferenc arra is kitért, biztos benne, hogy a sukorói  telekcsere miatt most megvádolt emberek - köztük Tátrai Miklós, a  vagyonkezelő volt vezérigazgatója, Császy Zsolt egykori értékesítési  igazgató és Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium korábbi  szakállamtitkára - ártatlanok, és ha szükséges, a bírósági  eljárásban tanúként is kiáll mellettük. 
A közlemény felidézte, hogy a volt miniszterelnök ellen Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt. Gyurcsány Ferencet tavaly októberben gyanúsítottként hallgatták ki.
Ismertették, a külföldi befektetők 2008. május 21-én egyeztettek a parlamentben a tervezett beruházásról, ahol a kormány delegációját Gyurcsány Ferenc vezette. A megbeszélésen a beruházók konkrét kérése volt, hogy ingatlancserével juthassanak a sukorói ingatlanhoz, indoklásuk szerint el akarták kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat. Ezt a volt kormányfő támogatta, s ennek megfelelő feladatokat szabott az illetékeseknek, ugyanakkor a cserére vonatkozó döntést Gyurcsány Ferenc törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg - jegyezte meg a főügyészség.

Hozzátették azt is, hogy "Gyurcsány Ferenc döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére és az eljárás lényeges gyorsítására".

A főügyészség ezzel egyidejűleg vádat emelt Tátrai Miklós, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Tátrai Miklóst, Császy Zsoltot, Markó Andreát és F. Zsoltot különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette kísérletével vádolja a főügyészség, amelyet Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, míg Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követett el, míg V. Bálint ellen 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád.

A közlemény ismerteti a vádiratot, miszerint egy külföldi befektetői csoport kaszinó-beruházást tervezett a Velencei-tó partján, Sukoró területén. A 2008 április végén megindult egyeztető tárgyalások eredményeként az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött az érintett külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződésben egy állami tulajdonban lévő, Sukoró külterületén található ingatlanegyüttes, illetve a befektető tulajdonában lévő, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok szerepeltek.

A főügyészség tájékoztatása szerint a szerződésben az állami tulajdonú ingatlanok összértékét – valótlanul – 1,084 milliárd forintban, a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanok összértékét – ugyancsak valótlanul – 787,4 millió forintban határozták meg. A szerződés arról is rendelkezett, hogy az ügyletben érintett magánszemélynek 296,61 millió forint értékkülönbözetet kell megfizetnie - tették hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség jelezte, hogy a csereszerződést az MNV képviseletében Tátrai Miklós vezérigazgató írta alá, aki Markó Andrea szakállamtitkárral együtt maga is részt vett a döntésben, míg jogtanácsosként Császy Zsolt értékesítési igazgató ellenjegyezte. A vádirat szerint a csereügylet előkészítésében Markó Andrea szakállamtitkár mellett Tátrai Miklós és Császy Zsolt is részt vett, amelynek során "visszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit".
F. Zsolt értékbecslő a csereügylet előkészítése során valótlan tartalmú értékbecslést készített - közölte a főügyészség, hozzátéve, hogy az eljárás adatai szerint a 70 hektárt meghaladó sukorói terület - szerződés időszakára eső - összértéke 1,818 milliárd forint, míg az albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke 225,5 millió forint. Ebből következően a csereszerződésben az állami tulajdonú sukorói ingatlanok 732,7 millió forinttal alulértékeltek, míg a befektető által felajánlott albertirsai és pilisi ingatlanok csaknem 562 millió forinttal túlértékeltek voltak - mutatott rá a főügyészség, kiemelve, hogy az értékek különbsége összesen 1,294 milliárd forint, így a csereszerződés teljesedése esetén az államot ekkora vagyonvesztés érte volna.

Felidézték azt is, hogy a tulajdonos-változást nem jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba, illetve azt, hogy időközben a polgári bíróság jogerősen megállapította a csereszerződés semmisségét.

A főügyészség azt is közölte, hogy ugyancsak bizonyítottság hiányában megszüntette a hűtlen kezelés bűntette miatt folytatott nyomozást V. Andrással szemben.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. load 2012. július 22. 20:14
  „Go to 57. Eva- 2012.07.21. 12:59
  Az "ügy" átfordításáról itt olvashatsz:
  http://www.greenfo.hu/hirek/2009/10/06/jogszabaly-megrendelesre-az-lmp-feljelenti-gyurcsanyt_1254824487”
 • 69. Ambar 2012. július 22. 12:10
  „Undorító ahogy Schifferre mutogatnak.Budai nagy hangját sokszori sajtótájékoztatóját nem kellene elhallgatni.A főügyész kikérését azért hogy a parlament is foglalkozzon az üggyel.A fidesz mindent megragad ha a Gyurcsányról van szó- a legnagyobb valótlanságokat is hirdeti!Félnek tőle mint a tűztől .Nekik köszönhető hogy a köztudatba állandóan ott van a neve.A Hírtévé csinálja neki a reklámot alaposan.Balgák !Az meg ha valaki szüleit emlegeti még undorítóbb dolog az ilyen ember gondoljon az saját szüleire és mélyen hallgasson!Jöhet az újabb Gyurcsány akció nehogy elfelejtődjön.Pedig szerintem ő már a múlt az is marad!”
 • 68. cicus10 2012. július 22. 10:36
  „Karcsika
  Na ezen már túl lőttel a célon a Szülőjét az az édesanyját hagyd békén, Bár csak tégedet neveltek volna fel egyedül olyan tisztességgel, mint Gy Ferencet az édesanyja. Utálom ha valakinek a Szüleit is bele keveritek, A Fidesszel mi is van??? Az jó igaz, Éppen a ti szüleitek voltak azok akik veletek együtt jól éltek, tanulhattatok stb.
  Csak komment a Szülőre. a Bal oldal nem csinált ekkora kárt mint ez a 2 év ennyi nem vagyok politizáló de nekem sem tetszik ez a rendszer. Nem vészeitek észre Éhezik a nép a Gyerekek stb Dolgoztok 40ezerért mi az???”
 • 67. Abalajobb 2012. július 21. 21:26
  „Mondjuk ki, már Európa Merkeltől Putyinig elunta, hogy dél-amerikai banánköztársaságok mintájára leváltott miniszterelnökre, miniszterekre vadászik az új kormányzat. Finoman jelezhették, hogy ez a lukasenkók és más hasonszőrü diktátorok módszere. Nem eukomform, nem fér bele az EU-ba.”
 • 66. gjozsi88 2012. július 21. 20:34
  „karcsika!

  "Helyes. Szavazzatok csak rá baloldaliak!"

  azok után, hogy ilyen csúnyán megvezettek viktorék, évekig lebegtették nektek a sukoró ügyet.......mi vonz a fideszhez????
  Arról nem is beszélek, hogy minden gazdasági adata rosszabb az orbánéknak, mint Gyurcsánynak volt!”
 • 65. gjozsi88 2012. július 21. 20:31
  „még annyit:

  Nem mi védjük!
  A fidesz kinevezte Poolték nem emeltek vádat!
  Kérd számon ott!
  Ott a valódi védelem!!!!
  Mi csak ezt a TÉNYT hangoztatjuk!”
 • 64. gjozsi88 2012. július 21. 20:29
  „Karcsika!

  Bárki bárkit bármikor feljelenthet......! Az ügyészség eldönti, hogy befogadja -e a feljelentést vagy nem!
  A hivatalos rész ott kezdődik, mikor az ügyészség megalapozottnak látja az alapos gyanút és megindítja az eljárást!
  Nos az a ciki, mikor a fideszes Poolt Peti .....állitólagos ,bizonyítékokkal alátámasztott okból ,megalapozott gyanúval kikérte a Gyurcsány mentelmi jogát!
  Ezt a KDNP-s bizottsági elnök, ...jogász végzettséggel.......a megalapozott gyanút alátámasztott bizonyítékok megismerése után ,fideszes többséggel javasolta a háznak a mentelmi jog felfüggesztését, ami megtörtént!
  Most meg kiderül, hogy az a megalapozott gyanú nem volt megalapozva, mert nincs bizonyíték!
  Hát ez a ciki!
  Hova tünt idő közben a gyanút megalapozó, ....annak meglétét folyamatosan bizonygatták......bizonyíték?????
  Ha nem is volt, akkor bizony itt sokan hazudtak! Poolték, a Rabovszky bizottsági elnök is!!!!
  Arról nem is beszélek, hogy a mentelmi jog kiadása habokra szintén politikai célt bizonyít!
  Azaz parasztvakítást hivőknek!”
 • 63. Karcsika 2012. július 21. 18:08
  „ 
   
   
   
  Helyes. Szavazzatok csak rá baloldaliak!

  Kérjuk adója 1 %-val támogassuk sérült Ferike szüleit!
  http://bit.ly/Q1GjEG

  Ő véditek? :-)

  Olvassátok el a 3. bekezdést!
  "A közlemény felidézte, hogy a volt miniszterelnök ellen Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt. "

  Ezt írtam én is a #28-ban.
   
   
   
   ”
 • 62. load 2012. július 21. 17:22
  „59. szocdem
  Rosszul teszed fel magadnak a kérdést.
  Budai a köztelevízió Este című műsorában azt állította: a Bábolnai Ménesbirtok Kft. részéről a Bábolna Zrt. felszámolójának átutalt 365 millió forint Tátrai bankszámlájára került.
  Ez egy nagyon könnyen lekövethető és ellenőrizhető banki művelet.
  A Fővárosi Törvényszék lefolytatta a pereljárást, ami nem Budait igazolta.
  A bíróság kötelezte Budait, hogy hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek egymillió forintot, és ugyanabban a műsorban kérjen bocsánatot..
  Azt nem értem, hogyan lehet "erkölcsileg elvárható"-an sikkasztani.
  Megmagyaráznád?”
 • 61. értelem 2012. július 21. 17:01
  „49 ruig: mondjuk nyolc évre jutott az a 15-ezer. Most ennél sokkal több 2-évre. Ezenkívül vajon a 20-éves tapasztalatlan és tetszik nem tetszik többségében tudatlan és tanulatlan új generáció megéri-e nekünk, adófizetőknek, hogy a mocskos politikusok így álljanak bosszút? Miért tenné legitimmé, becsületessé azokat akik bosszúból cselekszik ugyanazt mint a másik? Tán csak nem "a győztesnek mindent szabad" antidemokratikus elvet vallod? Mert ha igen, egy szavad ne legyen a Hazánkat szétszabdaló gőgös, tróger országokra!”
 • 60. gjozsi88 2012. július 21. 16:50
  „szocdem

  Elég ingatag az a gyanú, amit egy kicsikart tanúvallomással akarnak alá támasztani!
  Jogállamban nem is szokott megállni!
  Tátrait a bíróság fogja felmenteni.......!
  Nincs szüksége hamisan tanúskodni!

  "De Ő hallgatott, "viszi a balhét"..
  Amennyit keresett a pixisben ez erkölcsileg el is várható tőle."

  Azért van némi ellentmondás a logikádban!
  Ott ahol erkölcstelenül csalt,...szerinted.......mi indokolja a hirtelen erkölcsösödést, ha csak nem az erősíti, hogy valóban ártatlan!
  Az okoskodásodnak ez az egyetlen VÉGIG követhető logikája van!”
 • 59. szocdem 2012. július 21. 15:35
  „"Tátrai Miklós a HVG-nek arról beszélt, hogy számára még a nyomozás megszüntetését is kilátásba helyezték a Sukoró-ügyben, ha "megoldja a főügyész úr nagy problémáját", ami neki azt jelentette, hogy Gyurcsányt kellene "feladnia"."

  Na már most NEM HAMIS TANÚZÁSRA AKARTÁK RÁVENNI TÁTRAIT hanem együttműködésre. De Ő hallgatott, "viszi a balhét"..
  Amennyit keresett a pixisben ez erkölcsileg el is várható tőle.”
 • 58. load 2012. július 21. 13:52
  „52. gyugyu1
  Ne reménykedj!
  Minden épeszű ember tudta, hogy nagyjából ez lesz a menetrend és ez a végeredmény.
  A hívők kaptak egy cumit, amit majdnem három évig, nagy örömmel szopogattak.
  A cumisüveg mára kiürült, de ne szomorkodjatok!
  Lesz másik.”
 • 57. Eva- 2012. július 21. 12:59
  „http://www.greenfo.hu/hirek/2009/10/06/jogszabaly-megrendelesre-az-lmp-feljelenti-gyurcsanyt_1254824487

  a feljelentés tárgya egészen más volt, mint aztán a vád lett.

  Nem is Gyurcsányt, hanem a rossz törvényt célozta eredetileg--
  Ezt is meg kéne magyarázni tán!

  Orbán az ott leírtak szerint szintén vádolható lenne! :)
  Inkább az eredeti vádat ejtették!
  cseles!”
 • 56. zöldtea 2012. július 21. 12:51
  „A jobboldalon általában zsigerből mondják az unalomig sulykolt jelzőket, azt gondolom, hogy nem is akarnak szembesülni a VALÓSÁGGAL.
  Nem kedvelem különösebben Gyurcsányt, de vitathatatlan, hogy ő volt az első mszpés vezető, aki arról beszélt Öszödön, hogy be kell fejezni a politikában a hazudozást! Ehhez képest ő lett az öszödi böszme, és ő lett a hazug.
  Miért is? mert mocskos, de sikeres karakter-gyilkosságot vittek végig a fideszesek és kontroll nélküli szavazóik.”
 • 55. Eva- 2012. július 21. 11:00
  „csakhogy Gyurcsányt az mszp nem tudta elfogadni, ezért ma demokratikus Koalíció Pártot vezeti társaival.
  Schiffer szerint álbaloldali kormánya volt, ahogy azt Szanyi is mondja

  ezért nem tudom, hogy ezen okból t jelentette-e fel Schiffer

  vagy Schiffer a II.Torgyán, aki szétveri az országot hogy teret adjon a sehova nem vezető radikalizmusnak---ahelyett, hogy kemény cezurát teremtene
  Semmi vissza ugyanúgy nem állítható----de ad a vérszomjnak-----előhívja a legaljasabb bosszú-szomjat , hogy aztán semmi meg ne oldódjon a nyomán.”
 • 54. öszödiböszme 2012. július 21. 10:54
  „49. ruig 2012.07.21. 09:50
  Most mennyit?? Aki nem narancscsicska még halőr sem lehet! Ezt a 150000-t kiírta?? Biztos a bayerzsotika. Igaz??
  36. turelem 2012.07.20. 21:47
  Köszönöm jött nevettem a baramságain!Köszönöm! Ön melyik fityeszes oligarcha érdekeltségi köréhez tartozik???”
 • 53. load 2012. július 21. 10:38
  „49. ruig
  Na látod!
  A 2012 évben a kormányzati szektorból elbocsájtandó közalkalmazottakt intézményenként itt nézheted meg:
  http://adobevallas.info/penzugyi-hirek/kormanyzati-elbocsatasok-honnan-hany-kozalkalmazottat-kuldenek-el.html
  Ez összesen 6.765 fő egyetlen év alatt.
  Ráadásul ők, a példáddal ellentétben sokkal cifrább helyzetben vannak, mert 2010 június 1-től nem kell indokolni a kormánytisztviselők elbocsátását, így jogorvoslat sem kérhető.
  Nem lesznek munkaügyi perek, elmaradt bérek, jóvátételek.
  Ugye, milyen jól alakulnak a dolgok?”
 • 52. gyugyu1 2012. július 21. 10:37
  „van még az öszödiböszmeferi füle mögött elég, csak meg kell kapargatni ! /csak nem merik mert akkor kinyílik a szája és sok minden kiviláglik !!!!!!!!”
 • 51. ruig 2012. július 21. 10:27
  „Vitriól2.Korábban Vitriol1.stb Vezére a falkának van,nem én vagyok aki falkában verődve,teszi provokáló hozzászólásait.Hiénára emlékeztető módon .Ön ismételten elővette a kongresszusi határozatok feladatainak végrehajtására szóló propaganda anyagot,szerencsére Megyóék. szóltak gyerekek ne égessétek magatok az már rég elavult.Különben most ezzel etetné a békés hozzászólókat.Vissza térve a kérdésre,természetesen tudtam és tudom és ha ön érzetét nem bántja,bár pár hozzászólása ékes bizonyítéka az átlagosnál sokkal vastagabb bőrnek.Talán picivel előbb és konkrétabban.

  Javaslom ha felfogja olvassa el az 1523-ban Francescó Massaro velencei titkár néhány gondolatát a magyarok egy részéről.Talál a kis falkára illő jellemrajzot.Későbbi idők írástudóitól nem mertem idézni,féltem valamilyen stigmával hatástalanítja.

  kiskunhalasi tanyavilágban történt brutalitás. Bizonyára ön is fel van háborodva az Orvosigazgató rasszista bocsánatkérésén. Mi az ,hogy bocsánat" ottsemvotak"külömben is a nimet támadott,meg rasszistákok.A nü megönkét
  danúva píínziirt akarta. A két németet ápoló kiskunhalasi kórház igazgatója személyesen kért bocsánatot Sabinától és Volkertől Magyarország nevében a borzalmakért. De a német pár már soha többé nem akar Magyarországra jönni. Nyilatkozni sem kívántak”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán és Fico főleg a futballról beszélgetett

Főleg a futballról beszélgetett Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő csütörtöki… Tovább olvasom