Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Sukoró-ügy: ketten előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a két gyanúsítottat azért helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, mert feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk befolyásolásával, bizonyítékok megsemmisítésével megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.
A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját kedden vették őrizetbe a Sukoró-üggyel kapcsolatban, amelynek során a gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot. A főügyészség Tátrai Miklóst különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császy Zsoltot ugyanezen cselekményhez nyújtott bűnsegédlettel gyanúsítja a főügyészség.

A gyanú szerint a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, a csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték.

A felek a szerződésben az állami tulajdonú ingatlanok összértékét - valótlanul - 1,084 milliárd forintban, a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanok összértékét - ugyancsak valótlanul - 787 millió forintban határozták meg. A szerződés arról is rendelkezett, hogy az ügyletben érintett magánszemélynek 296 millió forint értékkülönbözetet kell megfizetnie.

A csereszerződést a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008. július 30-ai határozata alapján az MNV Zrt. képviseletében Tátrai Miklós vezérigazgató - aki a tanács tagjaként maga is részt vett a döntésben - írta alá, míg jogtanácsosként Császy Zsolt értékesítési igazgató ellenjegyezte.

A csereügylet előkészítésében mindketten részt vettek, az előkészítés során az ügyészség szerint "visszaélésszerűen alkalmazták" az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit.

A főügyészség szerint a csereszerződéssel érintett Velencei-tó melletti, 70 hektárt meghaladó sukorói terület - csereszerződés időszakára eső - összértéke 1 milliárd 818,3 millió forint, ezzel szemben a csereszerződésben ezen sukorói területet 1 milliárd 84 millió forintban számították be, vagyis a csereszerződésben megjelölt és az ügyben kirendelt szakértő által meghatározott érték különbsége 734,3 millió forint.

A csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke az eljárás adatai szerint mintegy 193,8 millió forint (amelyből 15,1 millió forint értéket képvisel a 4. számú főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület). Ezzel szemben a csereszerződésben ezen albertirsai és pilisi ingatlanokat összesen 787,4 millió forinton számították be. Vagyis, a csereszerződésben megjelölt és az ügyben kirendelt szakértő által meghatározott érték különbsége: 593,5 millió forint.

A főügyészség szerint tehát a csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, a csereügylet során összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

Az eljárás jelen adatai szerint az MNV volt vezetőjének és volt értékesítési igazgatójának kötelességszegő magatartása folytán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1.327.513.077 forint vagyonvesztés éri. A tulajdonosváltozást a csereszerződés alapján még nem jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba - közölte az ügyészség korábban.

Olvasóink írták

 • 10. janika 2010. szeptember 03. 18:26
  „Egy baromfi udvarban a kotlós többszínű kakasokat is költött vöröset sárgát, ha előtte félrelépett egy másik a szomszéd kakassal, akkor lettek elfajzottak is. De alányeg, hogy "egy tyúk alja az egész állomány". Sőt, ha jól belegondolunk az öreg kokas is vörös volt!”
 • 9. fióka 2010. szeptember 03. 14:52
  „gyurcsány,bajnai,orbán stb ezek mikor kerülnek rács mögé???Az állami vagyon átjátcása a zsidó befektetőknek mind tudtak róla.”
 • 8. Jandex 2010. szeptember 03. 06:00
  „Vajon nagy királyunk miért tárgyalt titokban kohn,bocs lauder úrral?:)))/csak nem az anyagi haszonszerzés vezette?ááá,nem ő ilyet nem tesz csak a másik oldal.:)))/”
 • 7. kolombela 2010. szeptember 02. 22:39
  „3. hozzászólás Eva- 2010.09.02. 21:34
  Tényleg nem történt semmi, csak annyi, hogy összesen 1,3 milliárd Ft-tal értékelték túl, ami kormányzati utasításratörtént, ill. alá az ingatlanokat.
  Az hogy nem jött létre a beruházás nem a panamázókon múlott.
  Egyébként Budaházy ennek köszönheti kanasszajárását, mert ő burította ki a bilit.
  Az államot ténylegesen most nem érte kár, de a bcs-t elkövették.
  Akiket előzetesbe tettek, azok olyan gyalogok az ügyben, mint te vagy én.”
 • 6. kolombela 2010. szeptember 02. 22:33
  „Csak ketten? Ebben a disznóságban azért jóval többen benne vannak, méghozzá volt kormánytagok, sőt maga Gyúrcsány is. nem beszélve a fő felbujtó Lauderről, akit pedig sohasem fognak előzetesbe vágni, főleg úgy, hogy már maga Likud is bratyizik vele.”
 • 5. raffy2 2010. szeptember 02. 21:53
  „előbb-utóbb valaki majd csak elmondja az igazat.de amíg a család így van biztonságban ,addig hallgatnak,és elviszik a balhét mint a cusi.”
 • 4. Csetneky 2010. szeptember 02. 21:41
  „Kevés! Előzetesben lenne a helyük a főnökeiknek is, akiktől az utasításokat kapták!”
 • 3. Eva- 2010. szeptember 02. 21:34
  „ez vér és cirkusz a kenyér helyett!

  nem jegyezték be
  a beruházás nem indult el
  semmi nem történt valóságosan, de

  ezt ki gondolja át

  igaz kaszinót sem azok fognak ott építeni, akik eredetileg kigondolták.
  Pedig Orbán is szorgalmazta rendesen!Több találkozót is abszolválva ezügyben!”
 • 2. dzsi 2010. szeptember 02. 20:30
  „Felakasztani őket nyílvánosan!!!”
 • 1. janika 2010. szeptember 02. 17:23
  „Hát ez csak olyasmi amikor vajudtak a heghyek és egeret szültek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint a magyar foci megint szép lesz

A miniszterelnök úgy látja, lesz olyan korosztály, "amely felrepít minket a focivilág csúcsaira". Tovább olvasom