Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Stuart Little, kisegér 2.

Két év telt el, mióta utoljára találkozhattunk a Little családdal s bizony sok víz lefolyt azóta a Hudson folyón. Stuart szépen beilleszkedett: iskolába jár saját autón, repülőgépmodelleket épít, és az iskolai focicsapat büszke tagja.

Remekül megértik egymást bátyjával, George-dzsal és új hugicájukkal, Martha babával.
Még Hómancs, a család nehéz természetű kandúrja is hozzászokott a kisegér jelenlétéhez. Stuart életéből mégis hiányzik valami: egy igaz barát; valaki, aki olyan, mint ő.Egy nap, az iskolából hazamenet Stuart éles sikolyra lesz figyelmes, s csakhamar egy sérült kismadár landol autójának hátsó ülésén. Miután visszanyerte eszméletét, a titokzatos szárnyas bemutatkozik. Margalonak hívják, s félelemtől remegő hangon meséli, miként fenyegette meg Falcon, a félelmetes maffiavezér, aki rettegésben tartja a Manhattant lakó lényeket. Amikor Stuart meghallja, hogy Margalonak nincs hova mennie, ragaszkodik hozzá, hogy a madárka költözzön be a Little-család fészkébe.

Szerencsére Mr. és Mrs. Little sem gördítenek akadályt a beköltözés elé, sőt biztosítják, hogy addig maradhat, amíg akar. Stuart persze le sem tagadhatná, hogy azonnal megígézte a bájos madárka, s talán méginkább vonzzák az új jövevény által ígért új kalandok. Margalo azonban mély titkot rejt magában. Miután titkozatos körülmények között eltűnt, Stuart Hómancs társaságában útra kel, hogy egy sor hajmeresztő és szívszorító kalandon át megtalálja őt és megoldja a rejtélyt.

Infó

Az alkotógárda az eredeti történet lekopírozása helyett más irányba indult el a forgatókönyv megírásakor. Az új történet új szereplővel ismerteti meg a nézőket. Stuart a vele kötött barátság révén válik önálló személyiséggé.


Douglas Wick producer:
„A Stuart Little, kisegér-ben még csak kísérleteztünk Stuart személyiségével. A második részben viszont már az volt a célunk, hogy felruházzuk őt egyfajta karakterrel."
Az alkotók újító szándéka azonban nem merült ki az új szereplők bemutatásában, érdeklődésük középpontjában új témák és az emberi természet új dimenziói áltak. Kivezették tehát a Little családot a nagyvilágba, és olyan hétköznapi témákkal szembesítették őket, amelyek minden gyermekes családot érintenek - mint például a gyerekek függetlenedése vagy az, hogy mi van, ha a szülők ellentétes nevelése elveket vallanak.

Hugh Laurie Mr. Little-t alakítja a filmben:
„Máshogy vélekedünk a felnövőben lévő gyermekek neveléséről. A film elején közös alapokról indulunk, majd szétválunk, míg a végén újra megtaláljuk a közös pontot."
Rob Minkoff rendező:
„Ha azt akarjuk, hogy a gyermekeink felnőjenek, bátorítanunk kell őket. Stuart is ezt tanulja meg a filmben."

Geena Davis (Mrs. Little):
„Stuart végre megtalálja azt a barátot, akire mindig is vágyott, aki hozzá hasonló kaliberű. Életében először kötődik valakihez, aki nem családtag. Ez az első gyermekkori szerelme, és ez anyira édes."

Hugh Laurie:
„A felnőttkor küszöbén áll és szembesül mindazokkal a problémákkal, amelyek ezzel járnak: a barátság, az első szerelem, a szerelem elvesztése és visszanyerése és így tovább. Abba a korba lépett, amikor a felfedezés és a kaland vágya hajtja. Margalo egy szabad lélek, csak széttárja a szárnyait és elszáll az ég felé, ahol a saját életét éli. És ez Stuartot is megigézi."

Digitális varázslat

Az első részhez hasonlóan a Sony Pictures Imageworks naprakész csúcstechnológiája és digitális varázslatai most is sokat tettek a sikerért. A vizuális effektusokért felelős Tony Bancroft, Eric Armstrong és Jerome Chen, valamint mintegy 150 animátorból és digitális művészből álló csapatuk feladata volt, hogy a szereplőket életre keltse a filmvásznon.
 
Rob Minkoff rendező:

„Az embereket rendkívüli módon izgatja, mennyiben más egy animációs szereplőt rendezni, mint egy élő színészt, de az igazság az, hogy majdhogynem ugyanolyan. Mindkét esetben egy művésszel van dolgod, valakivel, aki mélységet, egyfajta dimenziót ad a karakternek. Ebben az esetében az animátorok azok, akiknek eggyé kell válni a figurákkal, akiknek meg kell érteniük, hogy megalkothassák őket."
Az igazi kihívást az Imageworks számára a két új szereplő, Margalo és Falcon megalkotása jelentette. Bancroft szerint az előbbi minden animátor számára igazi csemege, mivel teljes személyiséggel bír, amelynek két ellentétes oldalát is ábrázolni kellett. A Melanie Griffith-ről és James Woodsról - az eredetiben az ő hangjukat adó színészekről - készült videófelvételek mellett az animátorcsapat beható tanulmányokat folytatott az állati viselkedéstan területén, hogy megalkothassák a nőies Margot és az ijesztő kinézetű ragadozót, Falcont.

A folyamat talán legkomplikáltabb - és egyben a legjelentősebb áttörést hozó - része a szárnyak és a tollazat kidolgozása volt.
Ebben a munkában döntő szerep jutott a vizuális effektusokat felügyelő Jerome Chennek, akit az előző rész képi újításaiért 2000-ben Oscar-díjra jelöltek.

Minkoff és csapata az előkészületek alatt nagy figyelmet fordított a történet kimunkálására. Miután megtörtént az összevágás és a digitális felvételekre rákerültek a színészek hangjai, ismét a számítógépeké lett a főszerep. Egy háromdimenziós vizualizációs program segítségével minden egyes jelenetet lemodelleztek, így követhető volt a kamerák mozgása. Ez remek kiindulópontként szolgált az élő felvételek számára, hiszen a kamerabeállítások és szögek már a felvételek megkezdése előtt rögzítésre kerültek.
A számos technikai újítás közül talán a legfigyelemreméltóbb a spider-cam, vagyis pók-kamera bevezetése. Ennek segítségével készültek a lélegzetelállító légi felvételek, amint Stuart repülő biciklijén elsuhan a Central Park felett. Az eszköz szinte bármilyen magasságból használható és mintegy 100 km/h-ás sebességre képes. Hogy megörökítsék, amint Falcon elhagyja a mesebeli Pishkin Building tetején fekvő főhadiszállását, egy csaknem 200 tonnás daruszerkezetet rögzítettek az 55 emeletével a Central parkra néző Trump International Hotel tetejére.

További infó >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a neten is lehet játszani a Playstationnel

Az amerikai Playstation 2 tulajdonosok egy opcionális adapter megvásárlásával a mai naptól akár az… Tovább olvasom