Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Strasbourgban a magyar vörös csillagok ügye

Befogadta Vajnai Attila vörös csillag használatának magyarországi tilalmával kapcsolatos beadványát a strasbourgi emberi jogi bíróság - tájékoztatta a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke.
Mint mondta, a korábbi ügyek tapasztalatai szerint "az valószínűsíthető, hogy 1-2 éven belül döntés születhet az ügyben". A politikus évek óta küzd azért, hogy töröljék a tiltott önkényuralmi jelképek sorából a szimbólumot. "Tudni lehetett előre, hogy a magyar politikai vezetők nem képesek felülemelkedni kisstílű politikai érdekeiken, ezért az emberjogi bíróságnak kell kimondania, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága Magyarországon is érvényes" - tette hozzá.

Nem Európa más országaiban fogják betiltani a vörös csillagot, ahogy azt a Fidesz kezdeményezte az Európai Parlamentben, hanem hazánkban is - más civilizált országokhoz hasonlóan - szabadon lehet majd használni a munkásmozgalmi és antifasiszta jelképeket - előlegezte meg a nemzetközi fórum döntését a politikus.

Vajnai Attila ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában - a Munkáspárt alelnökeként - egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért első fokon egy éves próbára bocsátotta őt, majd fellebbezése után az ügy a Fővárosi Bíróság elé került, amely 2004 júniusában az Európai Bírósághoz fordult, arról kérve állásfoglalást, megfelel-e az uniós joggyakorlatnak a magyar szabályozás.

Egy évvel később az európai bírói fórum úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben; ezt követően a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helyben hagyta az első fokú döntést. Vajnai Attila a tárgyaláson és az ítélethirdetéskor is vörös csillagot viselt zakóján, s amikor a bíró annak levételére szólította fel, egy vörös sállal takarta el a jelvényt.

Vajnai Attila ellen az utóbbi két évben is több eljárás indult, mivel megemlékezéseken, politikai rendezvényeken vörös csillaggal a zakóján jelent meg, illetve az általa szerkesztett internetes oldalon feltűnt a szimbólum.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom