Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Statisztikai régióban

megőrizni az eredményeket

A kormány napokban hozott döntése szerint a nyugat-dunántúli munkaügyi régió központja Szombathelyen lesz. Ezzel a jól bevált, működő Győr környéki gazdasági régió helyett a jövőben – a még bizonytalan – statisztikai régióban kell a munkaerőmozgást irányítania a munkaügyi központnak.
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia régiópárti, mivel eddig is az egész térségben végezték munkájukat. Győr körzetében ugyanis kialakult egy gazdasági régió, ami magában foglalja Komárom megye nyugati, Veszprém délnyugati részét, a Bakony északnyugati lejtőit, valamint a Felvidéket.
– Ez egy gazdaságilag működő régió. Innen tudjuk kiszolgálni a cégeket és megrendeléseikhez igazodva biztosítani a munkaerőmozgást, így segítjük sikeres tevékenységüket. Egyben koordináljuk a munkaerőpiacot.
A kormánydöntés értelmében a munkaügyi központok régiósítása nem a gazdasági, hanem a statisztikai régió szerint alakul majd, s a megyét Vassal és Zalával kapcsolja össze – magyarázta Rimányiné Somogyi Szilvia.
Az igazgató a Kisalföld kérdésére válaszolva megjegyezte, még nem látják, hogyan tudják a meglévő gazdasági egységet a statisztikai régióval összevonni. Ahhoz nem elég sem a politikai, sem a szakmai akarat, a gazdaság szereplőinek érdeke lesz a meghatározó.
– A megyei közgyűlés elnöke és Győr volt polgármestere is gyakran nyilatkozott a statisztikai ré-

gióban kialakult pénzelosztási vitákról, amelyek többször hátrányos helyzetbe hozták Győr-Moson-Sopront. De nem használt a statisztikai régió népszerűségének a győri „Fejlesztési pólus” program körüli vita sem. A feladatot viszont sikeresen kell megoldani. A pénzelosztási harcot fel kell váltania egy konszenzuson alapuló regionális gondolkodásmódnak – mondta a munkaügyi vezető. A megvalósításról feltett kérdésünkre adott válaszában Rimányiné hangsúlyozta: ismét úttörő szerepet kapnak a munkaügyi központok.
– A három megye szakvezetésének ki kell alakítania egy olyan közös gondolkodáson alapuló együttműködést, amely a megyék egyéni érdekeit is szolgálják. Nehéz feladat lesz egy statisztikai régióra telepíteni egy hatékonyan működő államigazgatási szervezetet, mikor a partnereink többsége továbbra is megyei keretek között működik.
– Győr eddig az ország egyik legjobb munkaügyi központja volt. Megőrizhető-e a több mint másfél évtized alatt kialakult színvonal?
– Az ipari parkban 72 cég közül sokaknak, köztük az Audinak és a Philipsnek is ott voltunk a bölcsőjénél. Ezt a színvonalat kell tartanunk, s az átalakítási folyamat ennek szellemében indult. Mindhárom megye kapott regionális feladatokat. Most arra koncentrálunk, hogy a régió is olyan eredményeket érjen el, mint Győr- Moson-Sopron megye az elmúlt tizenhat évben – mondta végezetül Rimányiné Somogyi Szilvia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás a beteges nőkép ellen

Soma Mamagésa új oldaláról mutatkozik meg: a reklámfilmekben és a kifutókon látható idealizált… Tovább olvasom