Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Statisztika: csökkent az élet elleni bűncselekmények száma

Az idén elkövetett gyilkosságok közül pedig kettő van, amelyet nem derítettek még fel.
Negyedével csökkent az élet elleni bűncselekmények száma tavaly az előző évihez képest, az idén elkövetett gyilkosságok közül pedig kettő van, amelyet nem derítettek még fel - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának hétfői ülésén.

A tárcavezető ismertette azt is, hogy jelentősen csökkent a közterületi bűncselekmények száma, s a készenléti rendőrség tavaly 174 százalékkal növelte a tettenérések számát. Rövidült a bűncselekmények nyomozati szakasza is, az évek óta húzódó ügyeket előresorolták, és jelenleg az esetek többségét 90 napon belül le tudják zárni.

A következő időszak egyik legnagyobb kihívásának nevezte a kábítószer elleni küzdelmet. Szavai szerint Magyarország uniós szempontból is újszerű megoldáshoz folyamodott a dizájnerdrogok tekintetében, miszerint ha a megfelelő kémiai gyökök alapján egyértelműsíthető, hogy arról van szó, akkor nem kell külön bizonyítani a mutánsok jelenlétét.

Szólt arról, hogy átalakították a rendőri képzést, ami álláspontja szerint emeli az oktatás színvonalát, s utalt arra is, hogy a későbbiekben egy objektív mérőszámokra épülő vezetőválasztási rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy ne személyi kapcsolatok és ismeretek alapján, hanem a valódi személyes teljesítmény alapján válasszák ki a vezetőket a hivatásos területen.

A miniszter a tavalyi évről szóló beszámolójával összefüggésben kiemelte, hogy jelentős árvíz- és záportározói kapacitásokat hoztak létre, amelyeket már idén is használni kell. Megjegyezte: a Duna áradása miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében már védekezni kell, s később külön intézkedni kell a Margitsziget, a Római-part és Szentendre védelméről is.

Pintér Sándor a közfoglalkoztatásról szólva kiemelte: a programokba több mint 270 ezer embert tudtak bevonni, s jellemzően napi 6-8 órában foglalkoztatták őket. Hozzátette: a diplomásoknak olyan dokumentálási, irattári feladatokat tudtak adni, amelyekre régóta nem volt idejük az önkormányzatoknak, levéltáraknak.

A belügyminiszter ismertette a tavalyi jogalkotási számokat is, e szerint 2012-ben 23 törvényjavaslatot készített a tárca, az idei első 5 hónapban hatot. A minisztérium tavaly 40, 14 kormányrendeletet, 42 kormányhatározatot készített, 86 miniszteri rendelet készült és 55 miniszteri utasítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltévedt gombázókat mentettek a rendőrök Nógrádban

Eltévedt gombázókat mentettek ki a rendőrök Nógrád megyében két helyszínen is vasárnap. Tovább olvasom