Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Startolnak az erdészeti, környezetvédelmi programok

Budapest - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) hamarosan megnyílnak az erdő-környezetvédelmi intézkedéseket és az erdőszerkezet-átalakítást elősegítő, nem termelő beruházásokat támogató források.

A támogatásokra az erdő-környezetvédelem témakörében a nem állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodók, a nem termelő beruházások esetén pedig minden erdőgazdálkodó jogosult. A kérelmek minden évben október 1. és 31. között, elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül nyújthatók be.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területileg illetékes Erdészeti Igazgatósága vagy az erdészeti szakirányítók segítenek a kérelmek kitöltésében, de az erdő-környezetvédelmi intézkedések ismertetésére tájékoztató füzetet is megjelentet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) mint az ÚMVP Irányító Hatósága.

Az erdő-környezetvédelmi intézkedések támogatási rendelete szeptember első felére várható. A többéves támogatás keretében összesen kilenc célprogramot hirdetnek meg. A spontán és agresszíven terjedő fa- és cserjefajok visszaszorítására hektáronként évi 196 euró, szálaló erdőgazdálkodás alkalmazására 164 euró, az őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítására 160 euró támogatás nyerhető.

Az erdőállományok kézimunka-igényes ápolását azokon a területeken segítik ÚMVP-forrásból, ahol természetvédelmi okból nem célszerű gépeket használni: hektáronként az első évben 196, a másodiktól 76 eurós évi támogatással.

A speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása három célprogramra tagolódik: a mikroélőhelyek kialakítására és fenntartására (a nagyüzemi erdőgazdálkodás miatt hiányzó élőhelytípus, a holtfa biztosítása érdekében), a véghasználat során facsoportok visszahagyására, illetve az erdőtelepítés sikerességét biztosító cserjeszabályozásra.

A véghasználat elhalasztása talaj- és erdővédelem szempontjából célprogram esetében hektáronként 200 euróra számíthat évente az, aki a talaj vagy a víz védelméhez hozzájárulva a fakitermelés időpontját késlelteti. Gyógyerdők, parkerdők, parkok fenntartására ugyanennyi pénzt igényelhetnek az erdőgazdálkodók, az erdei tisztások kialakítására és fenntartására az első évben 196, a másodiktól 36
euró jut hektáronként.

Természetkímélő anyagmozgatási módszerek bevezetésére – kötélpálya, csúszda, állati erővel mozgatott fogat vagy emelt famozgatás – köbméterenként 12,45 euróval lehet számolni, legfeljebb 50 köbméterig.

A nem termelő beruházások körében az erdő szerkezetének átalakítására, a nem megfelelő, illetve az agresszíven terjedő fajok felszámolására – magok, csemeték alátelepítésére, a tarvágást követő teljesen új állomány létesítésére, illetve állománykiegészítésre, elegyfajok ültetésére – az egyszeri hektáronkénti támogatás aláültetés esetében 1400, az állománykiegészítés esetében 496, míg a tarvágást követő erdősítést végzőknél 1019–2090 euró.

Az erdő-környezetvédelmi intézkedések esetében évente, erdőszerkezet-átalakításra egyszeri alkalommal lehet benyújtani kifizetési kérelmet. Az első benyújtásra 2010. május 15-ig, az egységes kérelemmel együtt nyílik lehetőség.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: mélyponton a szlovák-magyar kapcsolatok

A miniszterelnök szerint a magyar-szlovák kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, hogy mindenképpen… Tovább olvasom