Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Start-kártya pályakezdőknek

Október 1-jétől jelentős járulékkedvezményre jogosító Start-kártyát kapnak a pályakezdő fiatalok.
A Start-kártya bevezetéséről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót az APEH megyei igazgatósága a Szent István úti ügyfélszolgálaton. A részleteket a meghívottakkal (főleg a középiskolák diák-önkormányzati képviselőivel) Károlyi Zoltánné ügyintéző ismertette.

A Start-kártya kiváltására jogosult minden 25 év alatti – diplomások esetében 30 év alatti – fiatal, aki első alkalommal helyezkedik el, vagy pályáját ösztöndíjasként kezdi. Megyénkben 4–5 ezer érintett diákkal lehet számolni, plusz azokkal, akik nem ebben az évben, hanem korábban fejezték be tanulmányaikat, de eddig még nem sikerült elhelyezkedniük.

A program lényege, hogy pályakezdők foglalkoztatása esetén a munkáltatók a foglalkoztatás első évében a bruttó kereset 15 százalékát, a második évben 25 százalékát fizetik meg járulékteherként, és mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is.
A Start-kártya az adóigazolvánnyal azonos méretű, azt kiegészítő okmány, amely tartalmazza a pályakezdő legfontosabb adatait, az érvényesség dátumát. Ez egyben az ellenőrzés alapjául is szolgál, ezért a kártyát a fiatalnak munkába állásakor át kell adnia munkáltatójának. A kártya kiváltására az is jogosult, aki korábban, 2005. január 1. és október 3. között pályakezdőként vállalt munkát.

A kártya kiadására a lakhely szerint illetékes adóhatóság jogosult. A pályakezdő fiatalnak egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványt kell kitöltenie a megfelelő nyilatkozatokkal. A nyomtatvány beszerezhető az APEH ügyfélszolgálatain, illetve letölthető az internetről a www.apeh.hu honlapról. A Start-kártya kiadása első alkalommal ingyenes. Célszerű, ha a fiatalok először munkáltatót próbálnak találni, s csak a biztos ígéret birtokában kérik a Start-kártyát, hiszen annak érvényessége a kiállítás kezdetétől (s nem a munkába állás időpontjától) függ. Részletesebb információt az APEH ügyfélszolgálatai adnak.

A Start-program nem köti a pályakezdőt egy munkáltatóhoz, a kedvezményezett két év alatt több munkáltatónál is dolgozhat. Az sem kizárt, hogy egyszerre több munkáltatónál dolgozzon, ilyenkor azonban a kedvezmény csak egy jogviszonyára érvényesíthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat

A győri önkormányzat az idei év sportcéljainak és -feladatainak támogatására pályázatot ír ki. Tovább olvasom