Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Stahl Judit másolja a receptjeit?

Stahl Judit állítólag részben úgy másolta receptjeit és könyveit egy angol kolléganőjétől, Nigellától.

Stahl Judit
Stahl Judit nem eredeti ötletek alapján készíti saját szakácskönyveit – hívta fel a Színes Bulvárlap figyelmét egy olvasó. Utánajártak a „feljelentésnek", és valóban megdöbbentő hasonlóságokat vettek észre a híres Nigella Lawson itthon nem kapható szakácskönyvei és Stahl Judit kötetei között. Úgy tűnik, hogy az egykori híradós jórészt maradékból főz.

Magyarországra érkezik Anglia legnépszerűbb tévészakácsnője, Nigella Lawson, hogy népszerűsítse ősszel megjelenő könyvét. Egy olvasó szerint Nigellát másolja a legnépszerűbb hazai tévészakácsnő, Stahl Judit. Nyomába eredtünk a bejelentésnek, és valóban kísérteties a hasonlóság Nigella első szakácskönyvei és Stahl Judit debütáló, hatalmas sikert elért kötete között.

Nigella Lawson
Ha belelapozunk a Stahl-szakácskönyvbe, az előszónál fölszisszenünk, mert Judit pont egy olyan fordulatot használ, mely Nigella köszöntőjében is fellelhető, mindketten „hivatásos evőnek" érzik magukat. Ez még lehet egyszerű szellemi közösség, de ha tovább böngésszük a kiadványokat, újabb egyezésekre bukkanunk. Az angol szakácsnő süteményreceptkönyvében a kenyérsütésről is ír. Az útbaigazításban egy az egyben azokat a mondatokat találhatjuk angolul, melyek Stahl kiadványában ugyanannál a receptnél szerepelnek, de már lefordítva. Mindketten ököllel csapdossák, hogy a „tészta kilehelje a lelkét".

A legmeglepőbb azonban egy másik recept, mely magyarul a Tündértorták fantázianevet viseli. Ez a süti Nigella könyvében Fairy cakesként szerepel. Tehát már az elnevezés is egyezik, arról nem beszélve, hogy a recept sem az egykori híradósé. Pedig, mint írja/írják, az alkotó fantáziája szabadon szárnyal. Sőt ha összevetjük a kiadványokat, a formájuk, a papír minősége és az ételeket ábrázoló képek is hasonlítanak.

További különös hasonlóság Judit és Nigella munkássága között, hogy az angol szakácsnő első tévéműsora a Nigella’s kitchen, azaz a Nigella konyhája címet viselte. Emlékezzünk csak vissza Stahl nagy sikerű tévéshow-jára, amely Stahl konyhájaként futott a TV2-n. Egyébként Nigella sem kizárólag saját recepteket talál ki, viszont ő jelzi a könyveiben a felhasznált irodalmat, míg kolléganője ezt nem teszi meg.
Stahl Judit nem nyilatkozott az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

díjmentesen

oktatás

Sportszervező- és menedzserképzést indít Győrött a Pefekt rt. A… Tovább olvasom