Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Stabli Fidesz, erősödő Jobbik, gyengülő MSZP

Öt százalék a különbség Mesterházy vezette koalíció és a Jobbik között.
A Századvég legfrissebb felmérése alapján március végén, az országgyűlési választások előtt alig több mint egy héttel a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, míg a Jobbik erősödött.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A Fidesz–KDNP támogatottsága stabil január óta (33 százalék a teljes népesség körében), azaz az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 51 százalékos.A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. Csökkenést tapasztaltunk a biztos szavazók között is: ebben a dimenzióban 25 százalék voksolna a közös listára. Ezzel szemben folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. E két tendencia eredménye, hogy a választások előtt egy héttel a Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget. Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.Az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredményei alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás esetükben kiemelt módon a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

A fentieken kívül más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1 százaléka szavazna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok érvénytelen szavazatra számít az NVI

A választók nem elég gondosan töltik ki azonosító nyilatkozatukat, és beleteszik a szavazatot… Tovább olvasom