Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Stabil a Fidesz előnye, a bizonytalanok többsége ellenük szavazna

Legfrissebb felméréseik eredményeihez fűztek kommentárokat ismert közvélemény-kutatók és politikai elemzők a Mérők Klubja elnevezésű fórumon csütörtökön Budapesten. Az előadók egyetértettek abban, hogy továbbra is a Fidesz élvezi a legnagyobb támogatottságot, míg a bizonytalanok, illetve rejtőzködők körében a kormány kritikusai vannak többségben.
Molnár Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője előadásában a különböző intézetek legfrissebb felméréseinek eredményeit vette sorra. Ezek alapján a biztos szavazók és pártválasztók körében a Fidesz a szavazatok 43-52 százalékára számíthat, míg az MSZP 20-26 százalékos, az Együtt-PM pedig 5-8 százalékos eredményt érne el egy feltételezett most vasárnapi választáson. A Nézőpont Intézet munkatársa a Jobbikra nem tért ki, ugyanakkor megjegyezte, az LMP-ről jelenleg csak ők feltételezik, hogy képes lesz bejutni a parlamentbe.

Molnár Csaba az ellenzéki egyeztetésekre kitérve elmondta, felméréseik szerint míg az MSZP szimpatizánsai különbözőképpen ítélik meg az Együtt-PM-mel történt megállapodást, addig a Bajnai Gordon vezette szervezet szavazóinak több mint a fele optimistán értékeli a történteket. Hozzátette, hogy a szocialisták táborának csak 40 százaléka lenne hajlandó átszavazni az Együtt-PM bármely jelöltjére, ugyanez az arány fordítva sokkal magasabb, 72 százalékos.

Bernáth Anikó, a Tárki kutatója egy áprilisi adatfelvétellel végzett, az átlagosnál mélyebb összefüggéseket kereső kutatást ismertetett, amelyben a pártot választani nem tudók vagy nem akarók beállítottságát vizsgálták.

Emlékeztetett, hogy 2002 és 2010 között a pártot meg nem nevezők körében jelentős jobbratolódás volt tapasztalható, ezzel szemben az elmúlt három évben az figyelhető meg, hogy a jobboldaliak aránya lényegében nem változott, a baloldali identitásúak száma nőtt. Bernáth Anikó szólt arról is, hogy 2010 óta jelentősen csökkent a magukat szélsőjobboldalinak vallók aránya is.

Hann Endre, a Medián vezetője felszólalásában a szerdán nyilvánosságra került mandátumbecslésüket idézte fel, ennek alapján a Fidesz ismét kétharmados többséget szerezne. Az elemző közös szakmájuk elleni megengedhetetlen és méltatlan támadásnak minősítette, hogy Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója egy szerdai "kampánygyűlésen" baloldali körökből származó felvetésnek nevezte a hasonló jóslatokat. Hann Endre emlékeztetett, a Nézőpont Intézet korábban szintén kétharmados támogatottságot mért a Fidesznek.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója arról a nyolc százalékot kitevő rétegről beszélt, amely nem mondja meg a közvélemény-kutatóknak, melyik pártra szavazna. Kiemelte, hogy ez a kör az átlagosnál kevesebbre értékeli a kormány munkáját, és az ellenzékkel nem elégedettebb a többségnél. A rejtőzködők 55 százaléka mégis kormányváltást akar, és mindössze nyolc százalékuk tartaná helyén a jelenlegi kabinetet - fejtette ki. Hozzátette, hogy míg összességében Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, a szóban forgó csoport körében Mesterházyi Attila vezet, és Bajnai Gordon követi. Závecz Tibor megjegyezte, a rejtőzködök fontos szavazói kört jelentenek, de most úgy látszik, nem lesz döntő befolyásuk a választások végkimenetelére.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a választások esélyeit latolgatva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobboldal - az előző tizenöt évhez hasonlóan - várhatóan most is számíthat legalább két és fél millió szavazóra, vagyis a baloldalnak legalább ennyi támogatóra lenne szüksége, ha nyerni akar. Az elemző szerint a kormánypárt elsősorban stabil, alulról építkező bázisára számíthat, de a választási részvétel növekedése kedvezőtlen lehet neki, a bizonytalanok ugyanis 2002-höz hasonlóan ezúttal is könnyen nagy arányban szavazhatnak ellenük.

Olvasóink írták

 • 7. Demalgon 2013. október 02. 05:29
  „a szegény rétegek között vannak a kilóra megvehetők, mint te is megvehető vagy pancser és vannak a reálisan gondolkodók. Főleg, hogy a rezsicsökkentési bohóckodásnak a következményeit ép ésszel képtelen vagy megérteni. Sok neked.”
 • 6. LAZA 2013. szeptember 28. 13:17
  „4,5.
  Jómagam másként látom.
  A Kádár rendszere a fideszéhez képest maga volt a Kánaán.
  Amennyiben hasonlóságot keresünk ez a jelenlegi leginkább egy horti és rákosi rendszer valamiféle zagyvaléka.
  A különbség "szerencsére"annyi,hogy nincsenek halálos itéletek igy kivégzések sem.
  Igaz azemberek egy részét a reménytelenség és kilátástalanság viszi el.
  Talán még a kötélnél is rosszabb.”
 • 5. embertelen 2013. szeptember 27. 12:00
  „4. pancser A fidesz nem balról előzi az mszpét, hanem a fidesz véleményem szerint egy valódi baloldali párt, melynek célja a teljeskörű államosítás, és a régi kádári rendszer visszaállítása. Tévedésben van, aki ezt nem látja!”
 • 4. pancser 2013. szeptember 27. 10:37
  „Egyes elemzők szerint a Fidesz most balról is előzi az MSZP-ét, ugyanis azok a szegényebb rétegek amelyek a magas rezsivel küszködnek kedvező fogadtatásban részesítették a rezsicsökkentési intézkedéseket. Ezzel az MSZP korábbi stabil szavazóbázisa rendült meg.”
 • 3. asvel 2013. szeptember 27. 08:53
  „2. Köszörűs 2013.09.27. 08:03

  A bizonytalanok nem azért nem mennek el szavazni, mert a Fidesz ezt szeretné elérni, hanem azért mert a jelenlegi ellenzékre sem kívánnak szavazni....”
 • 2. Köszörűs 2013. szeptember 27. 08:03
  „1. ATXadmin!
  "...senkire nem tudnám letenni a voksom mert mind egykutya hazug tolvaj ennyi..."

  Pont ezt akarja elérni a Fidesz, hogy a bizonytalanok ne szavazzanak!
  Az övéi elmennek majd és csak egy forduló lesz.

  Egyébként ezt a mondatot feltűnően sokszor hallom mostanában olyanok szájából, akik három éve még a Fideszt segítették kétharmadhoz.”
 • 1. ATXadmin 2013. szeptember 27. 06:56
  „sajnálom hogy megint ezek győznek majd a választásokon O.császárunk brá senkire nem tudnám letenni a voksom mert mind egykutya hazug tolvaj ennyi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés - Kocsis Máté: vita van az alaptörvénybe foglalásból a Fideszen belül

"Van, akinek sarkosan az az álláspontja, hogy túlzás lenne az alaptörvény részévé tenni a rezsicsökkentést, más szerint a rezsicsökkentésnek olyan nemzeti ügynek kellene lenni, amely mellett minden kormány kiáll" – mondta Kocsis Máté. Tovább olvasom